Čokoládové dortíky ve sklenici

Hledáte snídani nebo svačinu, kterou si můžete nachystat předchozí den a pak ji jen popadnout z ledničky a sníst hned nebo si vzít s sebou na cesty? A máte rádi čokoládu? Pak jste natrefili na správný recept. Dortíky ve sklenici vydrží v pořádku několik hodin. Patří mezi jednu z oblíbenějších školních svačin mojí dcerky. Co nedojí, odpoledne donese zpátky domů a stále to vypadá poživatelně a chutná výborně.

Nepokrytě přiznávám obří inspiraci čokoládovým dortem od Yummy Mummy Foodie. Jde připravit i bez vodní lázně, jen ho peču o několik minut déle, aby nebyl uprostřed tekutý. Má trošku sušší vnější okraje, na chuti mu to ale neubírá. Po brownie vaflích jsou dortíky ve sklenici už moje druhá variace na tento pečený dezert. Když on je prostě skvělý, nadupaný čokoládou a to já miluji. Snažím se teď čokoládu a kakao omezit, avšak toto je jeden z důvodů, proč se mi to úplně nedaří. Jsem regulérně závislá. Ale to jste si asi všimli. Tak uvidíme, zda to tentokrát vydržím, i když si děti budou něco čokoládového přát.

… ” jednoporcové dortíky mají svoje výhody ” …

Nechtělo se mi péct celý velký dort, abych se s ním nepřecpala. Menší formou nedisponuji, nicméně připlul nápad těsto rozdělit do nízkých zavařovacích skleniček. Musela jsem si pohrát s dobou, po kterou mají zavařovačky v troubě zůstat. S teplotou pečení hýbat nedoporučuji, dortíky buď vyběhnou málo a nebo naopak moc. V porovnání s původním receptem jsem ubrala na másle a trochu přidala na vejcích. Výsledek je podobnější piškotu a méně čokoládové pěně, navíc lépe snáší přepravu.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Čokoládové dortíky ve sklenici

Nízkosacharidové jednoporcové čokoládové dezerty snadno sbalitelné na cesty
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 4 porce
Příprava 15 minut
Vaření 35 minut

Suroviny

  • 4 ks velkých vajec
  • 50 g másla (změklého)
  • 100 g 85% čokolády
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh.
  • V míse šlehejte změklé máslo se žloutky, až směs mírně nabyde na objemu. Pomalu za stálého šlehání přilévejte vlažnou rozpuštěnou čokoládu. Musí být tekutá, ale ne horká, aby se máslo nerozteklo a žloutky nesrazily.
  • Opatrně po částech zapracujte stěrkou sníh, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané, ale zároveň bylo rovnoměrně promísené.
  • Čokoládové těsto rozdělte do 4 nižších zavařovacích sklenic s rovnými okraji (bez zúžení hrdla), lépe se do nich rozděluje těsto a dortíky snáz jí. Plňte je nanejvýš do dvou třetin výšky, aby těsto při pečení nepřeteklo.
  • Sklenice s těstem vložte do trouby rozehřáté na 130 °C a dortíky pečte 30 až 35 minut. Poté je vyndejte a nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, mírně klesnou. Nakonec sklenice zavíčkujte a uložte do chladničky, dortíky zpevní.

Tipy

Dortíky je možné jíst i teplé. Nejsou ale tuhé, připomínají spíš pudink.
Studené chutnají skvěle samotné i doplněné jahodami, malinami či černým rybízem.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Dortíky ve sklenici vydrží v chladničce, tedy pokud je dřív nezhltnete, jeden až dva dny určitě. Delší čas jsem neměla příležitost otestovat. Jedinou nevýhodou při jejich přepravě může být lehce vyšší hmotnost a křehkost skla. Ale při jedné porci nejde o nijak závratnou váhu a zatím jsem v jejich případě žádné střepy řešit nemusela. Zavařovací skleničky jsou poměrně odolné.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: