Čokoládovo-arašídové cupcakes

Také vám připadá, že se k sobě arašídy a čokoláda hodí? Pak vám nejspíš budou tyto nízkosacharidové cupcakes chutnat. Zkoušela jsem je upéct i chuťově otočené, neboli kakaové těsto a arašídový krém, ale nebylo to úplně ono. Světlý muffin z arašídové mouky a vajec ozdobený tmavým čokoládovým máslovým krémem vítězí vzhledem i chutí.

Jen pokud chcete hubnout a nebo bojujete se závislostí na sladkém, zvažte, jak často a kolik cupcakes (a obecně jakýchkoli low carb dezertů) můžete sníst. Obsah energie malý nemají. A nakolik vám mohou rozjet chutě na sladké, to posoudíte mnohem lépe vy sami než já. Konec varování.

Nízkosacharidové cupcakes mohou mít různé příchuti. Připravuji je podobným způsobem jako tyto arašídovo-čokoládové. Jen vyměním arašídovou mouku za jinou neodtučněnou ořechovou, například mandlovou nebo lískooříškovou, těsto dnes už většinou nesladím. A do našlehaného másla je možné místo čokolády přidat ovocná „povidla“, tedy na menší objem se špetkou soli svařené a poté přes jemné sítko prolisované ovoce, nebo třeba ořechové „máslo“, či pevnější část vychlazeného kokosového mléka (nebo kravskou šlehačku) a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Fantazii se meze nekladou, není nutné se držet jen kombinace buráků a čokolády.

… ” otázka je, jestli arašídy patří do nízkosacharidové stravy ” …

Jelikož je z botanického hlediska podzemnice olejná luštěnina, někdo proto arašídy automaticky jako low carb nebere. Jenže v porovnání s jinými druhy luštěnin mají burské oříšky méně sacharidů a antinutričních látek lektinů a naopak obsahují více tuků a antioxidantů polyfenolů. Na stránkách Diet Doctor jsou zařazeny mezi vhodnými druhy ořechů. Na druhou stranu lektiny mohou zhoršovat stav při syndromu propustného střeva, narušené mikroflóře a autoimunitních chorobách, je třeba si ohlídat individuální toleranci.

Diskutabilní může být i relativně vyšší obsah omega-6 mastných kyselin, tvoří přibližně třetinu ze všech mastných kyselin arašídů. Určitě záleží na celkovém složení stravy a četnosti konzumace buráků. Pokud vám arašídy nečiní potíže, rozhodně si ale hlídejte jejich kvalitu, aby nebyly žluklé nebo skladované v teple a vlhku, kdy hrozí růst plísní a vznik aflatoxinů.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Čokoládovo-arašídové cupcakes

Muffiny z arašídového těsta ozdobené čokoládovým krémem, čokoládovou polevou a nasekanými arašídy
Chod dezert
Kuchyně americká, nízkosacharidová
Množství 10 kusů
Celkový čas 1 hodina

Suroviny

Muffiny

  • 4 ks velkých vajec
  • 6 lžiček erythritolu rozmixovaného na moučku (můžete vynechat nebo nahradit medem)
  • 2 hrnky neodtučněné arašídové mouky
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku

Krém

  • 160 g másla
  • 50 g 100% čokolády
  • 6 lžiček erythritolu rozmixovaného na moučku (můžete vynechat nebo nahradit medem)

Na ozdobu

  • 20 g 100% čokolády
  • 1 lžička másla
  • 50 g nepražených arašídů

Postup

Muffiny

  • Vejce metličkou rozšlehejte a vmíchejte do nich případné sladidlo.
  • Arašídovou mouku promíchejte s kypřícím práškem a směs zapracujte do vajec. Těsto rozdělte do 10 silikonových formiček na muffiny, do každé bude potřebovat přibližně 2 vrchovaté lžíce těsta.
  • Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C 20 až 25 minut. Poté je nechejte úplně vychladnout a vyjměte z formiček.

Krém

  • Změklé máslo šlehejte se zvoleným sladidlem přibližně 10 minut, až nabude na objemu. 
  • Do našlehaného másla zašlehejte rozpuštěnou, ale co nejméně teplou, čokoládou. Krémem naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou.

Zdobení

  • Krém nastříkejte na muffiny a vzniklé cupcakes uložte do ledničky, aby krém zpevnil.
  • Arašídy nasucho opražte a nechejte je vychladnout. Poté je nahrubo nasekejte.
  • Čokoládu opatrně, ať ji nespálíte, rozehřejte s máslem. Velmi dobře to jde v malém hrnečku v mikrovlnné troubě. Cupcakes pocákejte čokoládovou polevou a ihned posypejte nasekanými arašídy.
  • Hotové cupcakes uložte na chvilku do ledničky, aby poleva ztuhla.

Tipy

Použití a množství erythritolu či medu je čistě na vás, záleží na vašich stravovacích zvyklostech a aktuální vnímavosti ke sladké chuti. Pro děti bych volila spíše med, ale ideální je nesladit vůbec.
Jestliže se chcete arašídům a mouce z nich vyhnout, můžete je zaměnit za mandle a neodtučněnou mandlovou mouku. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Kvalitní arašídovou mouku i 100% čokoládu seženete na e-shopu Lifelike, kupovala jsem tam oboje už několikrát. Mohu doporučit i jejich další ořechové mouky (mandlovou, lískooříškovou a kokosovou), celé oříšky a neslazená ořechová „másla“ (lískový oříšek se 100% čokoládou je naprosto úžasný).

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: