Čokoládový dort s borůvkami

Čas s dětmi letí jako splašený. Ani jsem se nenadála a Maty má zase o rok víc. A podobně jako loni v červenci, tak i letos si zvolil čokoládový dort. Tentokrát si ho ale Matouš přál promazaný džemem a ozdobený borůvkami a čokoládovou polevou. V hlavě mi poměrně rychle vyskočila myšlenka upraveného Sacheru.

Ráda vymýšlím vlastní recepty, ale rozhodně se nebráním menší i větší inspiraci jinde. Projela jsem si řadu návodů na nízkosacharidové, keto, paleo i primal Sacher dorty a upekla jeden malý pokusný piškot. V podstatě to byl průnik ze tří různých receptů a žádosti pozvaných o sladší dort, než byl můj poslední narozeninový, arašído-čokoládový s malinami. Proto moje volba padla na pouze 70% čokoládu. Výsledek byl jen trochu mastnější a těžší, než jsem zamýšlela. Druhý test, po úpravě poměru surovin, už dopadl výborně.

… ” ale Sacher potřebuje ještě džem a polevu ” …

Variace na osvědčené recepty nebývá krokem vedle. Startovním můstkem při přípravě borůvkového džemu mi byla Cukrfree kuchařka pro malé i velké. Je to ta světlá, s velkým autorským přispěním Jany Dell-Plotnárkové, což jde z mnoha receptů v ní poznat. Nicméně tento džem naleznete i na facebookovém profilu druhé z autorek bílé Cukrfree kuchařky, Janiny Černé.

A poslední složkou letošního klučičího dortu byla čokoládová poleva. Potřebovala jsem ji vzhledem k plánovanému zdobení měkčí. Tento účel perfektně plní ganache z kokosového mléka. Aby se v letním teple neroztékala, přidala jsem do polevy trochu želatiny. Nejspíš kvůli tomu se pak ale špatně roztírala a nechtěla stékat po stranách dortu. Na rovinu se vám přiznávám, že před vychlazením vypadal dort vážně otřesně, nebojím se napsat ohavně. Naštěstí čokoládová poleva v ledničce změnila odstín a mírně zmatněla. Začala vypadat jako bláto a ne jako ehm, h… Prostě jsem tentokrát měla víc štěstí než rozumu. A konečný vzhled dortu vylepšily borůvky, lístky máty a dravý praještěr.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Čokoládový dort s borůvkami

Korpus ve stylu Sacher dortu promazaný borůvkovým džemem a politý ganache
Chod dezert
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 1 kus
Příprava 45 minut
Vaření 1 hodina 45 minut

Suroviny

Čokoládový korpus

  • 8 ks středních vajec
  • 200 g 70% čokolády
  • 100 g másla
  • 150 g neodtučněné mandlové mouky
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • nerafinovaná sůl

Borůvkový džem

  • 250 g borůvek (mohou být i mražené)
  • 2 lžíce citrónové šťávy (nebo limetkové šťávy)
  • 2 lžíce medu (můžete vynechat)
  • ½ lžíce práškové želatiny

Ganache a zdobení

  • 90 g 70% čokolády
  • 75 g kokosového mléka (bez aditiv)
  • ½ lžičky práškové želatiny
  • 1 hrst borůvek (čerstvých)
  • několik lístků čerstvé máty

Postup

Čokoládový korpus

  • Vejce rozklepejte, bílky a žloutky oddělte. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
  • Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte ji s máslem. Potřebujete, aby směs byla tekutá, ale ne horká.
  • Žloutky našlehejte do pěny a pomalu do nich za stálého šlehání přilévejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  • Do mísy s čokoládovou směsí přidejte mandlovou mouku smíchanou s kypřicím práškem a část bílkového sněhu. Opatrně propracujte a postupně jemně vmíchejte i zbylý sníh.
  • Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečícím papírem potřeným kokosovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 80 minut. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle, těsto by se na ni nemělo lepit.
  • Hotový čokoládový korpus nechejte úplně vychladnout, poté ho seřízněte do roviny (drobečky můžete sníst) a v polovině výšky rozřízněte na 2 pláty.

Borůvkový džem

  • Borůvky nasypejte do menším kastrolku a přidejte k nim citrónovou či limetkovou šťávu a špetku soli (vytáhne z borůvek sladkost). Za stálého míchání začněte borůvky zahřívat a jemně mačkat, pustí šťávu.
  • Nakonec borůvky důkladně rozmačkejte a podle chuti k nim přidejte med. Směs povařte, až začne mírně houstnout. Kastrůlek odstavte z plotýnky.
  • Povrch teplého borůvkového rozvaru poprašte želatinou. Jakmile želatina nasákne tekutinou, vše důkladně promíchejte. Želatina by se měla rozpustit. Pokud v džemu zůstaly kousky želatiny, opatrně ho za stálého míchání začněte zahřívat. Ale navařte ho, odstavte ho ihned po rozpuštění želatiny a nechejte vychladnout.

Ganache

  • Kokosové mléko nalijte do kastrůlku a poprašte ho želatinou. Jakmile želatina zvlhne a nabobtná, kokosové mléko pomalu za stálého míchání ohřívejte až do jejího rozpuštění.
  • Do teplého kokosového mléka přidejte nalámanou čokoládu a nechejte ji v něm rozpustit. Důkladně promíchejte, kdyby se čokoláda nechtěla rozpustit, směs mírně přihřejte.

Sestavení dortu

  • První plát korpusu potřete přibližně ⅔ borůvkového džemu a položte na něj druhý plát. Ten potřete zbylým džemem. Dort uložte do ledničky, aby vystydl.
  • Chladnou horní stranu dortu potřete ještě vlažnou ganache. Poleva začne stékat po okrajích dolů a tuhnout. Vytvoří tak dojem bláta. Dort uložte do ledničky, aby ganache ztuhla. Před podáváním ozdobte povrch dortu čerstvými borůvkami a lístky máty. U nás ještě vše doplnil nový plastový dinosaurus.

Tipy

Ganache je možné připravit v hrnečku v mikrovlnné troubě. Jen dejte pozor na přehřátí kokosového mléka, aby se z něj nezačal oddělovat tuk.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Na můj vkus byl dort sladký až moc, ostatní ale byli spokojeni. Oslavenec jako obvykle dortu moc nepojedl. Však to znáte. Důležité je, aby byla splněna jeho přání. A to se kompletně zdařilo.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: