Dort z křehkého těsta s citrónovo-borůvkovým máslovým krémem

Moje děti si vždy před narozeninami vymýšlejí, jaký dort by chtěly tentokrát. Důležité jsou samozřejmě jak vzhled, tak i příchuť dortu. Letní syn obvykle hlasuje pro čokoládu. A naopak u dcerky většinou zvítězí ovoce, ačkoliv je narozená v zimě. Přesně takovým případem je dort z křehkého těsta s citrónovo-borůvkovým máslovým krémem.

Mojí úlohou je pak „jen“ vymyslet praktické provedení dortu a realizovat ho. Zadání bylo, že dort má být ve tvaru srdce, borůvkový a nejlépe ne piškotový. Želatinový není do zimy zrovna to pravé. Navíc moje děti ho úplně nemilují. Proto volba padla na dort z vrstev křehkého těsta neboli cream tart.

… ” a teď jak ho udělat bez mouky, šlehačky a mascarpone ” …

Jako korpus jsem naplánovala sušenky upečené z nízkosacharidového těsta podobného lineckému, které obsahuje mandle, kešu ořechy, máslo a vejce. A doufala, že se z něj velká srdce povedou. Byl to risk, ale vyplatil se, uf. Přídavek citrónové kůry jejich chuti jen prospěl.

Dort z křehkého těsta samozřejmě kromě sušenek potřebuje i krém. Použila jsem jednoduchý a již mnohokrát osvědčený máslový krém se žloutky. Odlehčila jsem ho přídavkem kokosové „smetany“ neboli hustší části oddělené z důkladně vychlazeného kokosového mléka bez aditiv. A protože součástí Šárčiných požadavků na dort byly i borůvky, krém jsem ochutila domácími borůvkovými povidly. Poprvé jsem povidla z drobného bobulovitého ovoce vyzkoušela, když se nám porouchal mrazák a musela jsem zpracovat pytel ostružin. Stačilo ostružiny zbavit vody povařením, se špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. A nakonec z nich odstranit semínka. Prolisováním hustého pyré vznikla hladká pomazánka. Stejný postup funguje i s malinami a nebo právě borůvkami.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Dort z křehkého těsta s citrónovo-borůvkovým máslovým krémem

Cream tart neboli dort z lineckého (sušenkového) těsta ozdobeného odlehčeným krémem a čerstvým ovocem
Chod dezert
Kuchyně evropská
Množství 1 kus
Příprava 2 hodiny
Vaření 1 hodina

Suroviny

Křehké sušenkové těsto

  • 200 g neodtučněné mandlové mouky
  • 200 g kešu ořechů
  • 2 ks středních vajec
  • 140 g másla
  • 1 lžíce citrónové kůry (najemno nastrouhané z bio citrónu)

Citrónovo-borůvková povidla

  • 300 g borůvek (mražených)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • nerafinovaná sůl

Máslový krém

  • 300 g másla
  • 3 ks středních žloutků
  • 150 g kokosového krému (pevnější části vychlazeného kokosového mléka bez aditiv, používám bio AROY-D)
  • 3 lžíce medu

Na ozdobu

  • 125 g borůvek
  • ½ hrsti čerstvé meduňky

Postup

Srdce z křehkého těsta

  • V sekacím nástavci nebo v mixéru rozemelte najemno kešu ořechy. Přidejte vejce, máslo, mandlovou mouku a citrónovou kůru. Mixujte, dokud se neutvoří těsto.
  • Těsto uložte do mrazničky, dokud se nezpevní, případný uvolněný tuk zapracujte.
  • Z vychladlého, ale ještě ne ztvrdlého, těsta vytvořte 3 plochá srdce. Část těsta rozválejte mezi pečicími papíry, horní papír odlepte a placku těsta nechejte v mrazničce na prkénku zpevnit. Ze ztuhlé placky vykrojte srdce. Dobře to jde podle šablony z pečicího papíru, na normální papír se těsto lepí. Povrch srdce propíchejte vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo, a uložte ho do ledničky. Stejným způsobem vytvořte další dvě srdce.
  • Srdce upečte postupně po jednom v troubě rozpálené na 180 °C. Každé bude hotové přibližně za 15 až 20 minut, jakmile začne na okrajích hnědnout. Během pečení sušenkové těsto pouští bublinky tuku, ten se ale po upečení, během chladnutí, vstřebá.
  • Srdce z horkých plechů vyjmutých z trouby nesundávejte. Nechejte je na nich vychladnout, aby se nerozlámala.

Citrónovo-borůvková povidla

  • Do kastrůlky nasypejte (nerozmražené) borůvky, přidejte citrónovou šťávu a špetku soli. Vše svařte na přibližně čtvrtinu objemu. Borůvky během vaření míchejte a mačkejte. 
  • Vzniklou mazlavou kaši nechejte mírně zchladnout a poté ji propasírujte přes jemné sítko. Hustá citrónovo-borůvková povidla nechejte úplně vystydnout.

Máslový krém

  • Změklé máslo pokojové teploty šlehejte vysokou rychlostí přibližně 10 minut se žloutky a medem. Směs výrazně zvětší svůj objem.
  • Poté po částech zašlehejte kokosový krém. Na potravinářskou fólii odeberte přibližně půl hrnku bílého krému. 
  • Do zbylého krému v míse vešlehejte vrchovatou lžíci citrónovo-borůvkových povidel a na druhou fólii odložte zhruba půl hrnku světle fialového krému.
  • Do většiny světle fialového krému v míse pak zašlehejte zbylá citrónovo-borůvková povidla a vzniklý tmavší růžovo-fialový krém přesuňte na třetí kus fólie.
  • Každou barvu krému zabalte zvlášť jako váleček do fólie, bude se vám pak s nimi lépe pracovat. Na jednom konci fólii těsně u krému ustřihněte. Válečky pak podle potřeby vkládejte do zdobicího sáčku se zvoleným tvarem špičky.

Sestavení a zdobení dortu

  • Velmi opatrně přesuňte jedno srdce z křehkého těsta na servírovací podnos. Nastříkejte na ně 2/5 nejtmavšího krému a navrch opatrně položte druhé srdce.
  • Na druhé sušenkové srdce nastříkejte další 2/5 tmavého krém a na něj položte poslední srdce.
  • Na horní stranu dortu nastříkejte růže a pusinky ze všech tří barev krémů, která vám zbyly.
  • Nakonec dort ozdobte borůvkami a lístky meduňky. Uložte ho do chladničky, aby krémy zpevnily.

Tipy

Poslední srdce z křehkého těsta mi dalo nejvíc práce. Použila jsem totiž veškeré těsto, žádné mi nezbylo. Naštěstí se ale těsto velmi dobře spojuje a jde znovu vyválet. Vytvarovat i poslední velkou sušenku tedy jde, jen to dá více práce.
Samozřejmě si můžete práci zjednodušit a použít větší množství surovin. A ze zbytků těsta po vykrájení velkých srdcí utvořit malé sušenky.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Slovy se postup balení krému do fólie a tvoření růžiček těžko popisuje. Já sama jsem se to naučila pod Youtube, názorných videí tam naleznete spoustu. Nabízím vám odkaz na jedno z těch povedenějších, o stříkání duhově zbarvených krémových růží. Já jsem ale používala každou z barev zvlášť.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: