Grilovaná vepřová krkovice

Grilujeme rádi, nad kousky dřevěného uhlí nebo kvalitními briketami. Každé se lépe hodí na jiný způsob tepelné úpravy. Pro kratší grilování při vyšší teplotě volí můj muž uhlí, pro delší úpravy při nižší teplotě spíše brikety. A teď už je asi jasné, že pánem grilu je u nás můj muž. Já připravuji a chystám maso, zeleninu, omáčky, nápoje, nádobí a vše ostatní. Někdy mi pomáhají děti. Grilovaná vepřová krkovice není výjimkou. Ochutím a naložím maso. A muž ho opéká. Vyhovuje nám to tak. Já se k rozpálenému grilu nehrnu.

Vyzkoušeli jsme různé způsoby grilování. Kontaktní gril sice máme, jen ho používám pouze jako sandwichovač. Maso ani zelenina mi přijdou lepší z klasického grilu na uhlí a nebo v zimě z pánve. Plynový gril není špatný, jen to nemá to správné kouzlo a vůně. I proto jsme po stavbě domu pořídili klasiku na dřevěné uhlí. Tedy vlastně nepořídili. Muž se rozhodl si udělat radost a zajel k místnímu prodejci. Koupil venkovní gril (a postupně další příslušenství k němu) a já moc neprotestovala. Rozhodně jsem si nestěžovala na kvalitu zařízení. Protože když jsem psala klasiku, myslela jsem vážně naprostou klasiku – gril Weber. Je dražší, ale masivní a skvěle funkční.

… ” gril máme, zbývá nachystat maso ” …

Grilovaná vepřová krkovice musí být dostatečně propečená, ale zároveň ji nesmíte připálit nebo vysušit. Pak bude krásně měkká a šťavnatá. Můj osvědčený postup zahrnuje nakrájení krkovičky na silné plátky a dlouhou dobu naložení. Používám hodně česneku, nerafinovanou mořskou sůl (našedlou bretaňskou) a trochu bylinek. Postup grilování jsem pro vás vyzvěděla od manžela.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Grilovaná vepřová krkovice

V česneku a bylinkách naložené vepřové maso opečené na grilu
Chod hlavní jídlo
Kuchyně evropská, grilování, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 2 dny
Vaření 20 minut

Suroviny

  • 2 plátky vepřové krkovice (velké a silné přibližně 3 cm)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu (najemno nasekaného, dobrý je i rozmarýn)
  • 2 lžičky extra virgin olivového oleje
  • nerafinovaná sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Vepřovou krkovici nakrájenou na silnější plátky z obou stran osolte a velmi jemně opepřete. Česnek oloupejte a prolisujte. Maso důkladně promněte s česnekem a bylinkami.
  • Plátky ochucené krkovičky potřete olejem a uzavřete je do vhodné nádoby. Uložte na alespoň jeden den do chladničky. Lépe chutná maso naložené dny dva.
  • Naloženou krkovici alespoň hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby nebyla studená. Poté ji opečte na rozpáleném grilu pod poklopem (při 200 až 220 °C), z každé strany přibližně 10 minut. Záleží na tloušťce masa a teplotě grilu.

Tipy

Recept uvádím na dvě porce, množství použitých surovin si přepočítejte na počet očekávaných strávníků (jiné množství porcí jde v receptu snadno naklikat).
Pro naše děti je grilované maso oblíbeným jídlem. Syrový česnek rády nemají, ale po naložení a propečení krkovičky jim ani v tomto množství nevadí.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Ke grilované krkovici se hodí syrová zelenina, jako jsou okurky, papriky a rajčata. Skvělé k ní pasuje i zelí ve formě salátu coleslaw. Často ale připravuji zelný salát jen úplně jednoduše. Nakrájím na tenké proužky mladé bílé zelí a důkladně ho promnu s nerafinovanou mořskou solí. Zelí poté nechám v ledničce odležet 30 minut nebo i déle. Toť vše, dobrou chuť.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: