Hovězí guláš se zeleninovými knedlíky

Rodina si přála nějaké klasické české jídlo, já si přála low carb oběd. A jak z toho vybruslit? Guláš zahušťuji cibulí už roky, takže to nebyla žádná změna. Vím, že klasický český guláš se obvykle připravuje z kližky, ale já ji, mírně řečeno, nemám ráda. Vadí mi v ní vazivové části, jsou vážně moc zdravé, ale já je nejsem schopná polknout.

Ale co ke guláši? I když mám zeleninových příloh obstojný repertoár, ne vše chutná manželovi a dětem. Muž má rád knedlíky – a musím přiznat, že nízkosacharidové knedlíky byly výzva. Podařilo se mi vygooglit více receptů.

Jako první jsem zkoušela lučinové (s nahrazením Lučiny za můj kešu „tvaroh“) a vaječno-psylliové, na můj vkus vyšly moc houbovité, kromě mě je nikdo nechtěl jíst a navíc nejsem fanynka psyllia. Obsahuje poměrně hodně vlákniny (ne každému vláknina ve větším množství prospívá) a antinutričních látek, vadí mi i lehce vrzavý pocit mezi zuby. Pak jsem ale narazila na knedlíky z vajec a nastrouhané kořenové zeleniny.

… ” zeleninové nízkosacharidové knedlíky vypadaly slibně ” …

Poprvé jsem je uvařila podle návodu v mikrovlnné troubě (i když se ji snažím používat málo), ale i tak mi přišly vlhké a lehce gumovité. Přídavek mandlové mouky pomohl strukturu zlepšit. Ale udělat knedlíky v hrnečcích v páře v hrnci dobrý nápad nebyl, vyšly příliš mokré a málo soudržné. Nakonec jsem je zkusila upéct v troubě. A konečně se zadařilo, po několika pokusech byla mise nízkosacharidové knedlíky, které sní bez řečí i manžel, splněna.

Hovězí guláš se zeleninovými knedlíky

Český guláš bez mouky s nízkosacharidovými knedlíky.
Chod hlavní jídlo, příloha
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 3 porce
Příprava 45 minut
Vaření 2 hodiny 15 minut

Suroviny

Guláš

  • 600 g předního hovězího masa (např. krku nebo podplečí)
  • 900 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového pyré (passaty)
  • 1 lžička soli

Knedlíky

  • 2 velká vejce
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g neodtučněné mandlové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce sádla

Postup

Guláš

  • Maso nakrájejte na větší kostky. Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  • Na sádle orestujte do zlatova cibule a přidejte maso. Důkladně ho osmahněte, poté zaprašte mletou sladkou paprikou, rychle promíchejte a ihned podlijte vodou zhruba do poloviny výšky masa.
  • Do hrnce přidejte rajčatové pyré a sůl. Maso duste pod pokličkou při mírném výkonu plotýnky doměkka, podle potřeby podlévejte vodou. Nakonec guláš dochuťte solí.

Knedlíky

  • Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte se špetkou soli pevný sníh.
  • Žloutky smíchejte s nastrouhanou mrkví a solí. Přidejte bílkový sníh a mandlovou moukou a vše dohromady jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul.
  • Těsto rozdělte do 2 zavařovacích sklenic s rovnými stěnami (bez zúžení hrdla, tzv. masovek) důkladně vymazaných sádlem a nízkosacharidové knedlíky pečte při 170 °C 40 minut. 
  • Sklenice vyndejte z trouby a jejich obsah nechejte mírně zchladnout. Poté objeďte okraje knedlíků tenkým dlouhým nožíkem, zeleninové knedlíky opatrně vyklopte a nakrájejte je na silnější plátky.

Tipy

Tento recept nesplňuje parametry ketogenní stravy, ale je možné jeho občasné  zařazení do volnějšího nízkosacharidového jídelníčku. Zde naleznete výživové hodnoty hotového jídla přepočtené na 100 g nebo na 1 porci.
Místo mrkve je možné do knedlíků použít petržel, pastinák, bulvový celer či jejich směs.

Narovinu vám tu přiznávám, že nejvíc mám tyto knedlíky ráda já, manžel je toleruje a děti je zrovna nemilují. Šárka (starší dcera) sní jen kousínek, Matouš (mladší syn) je odmítá úplně. Ale každý máme jiné chutě, zkuste proto dát těmto nízkosacharidovým knedlíkům z nastrouhané zeleniny alespoň jednu šanci.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: