Hovězí sekaná pečeně inspirovaná Itálií

Také máte rádi sekanou? Obvykle peču upravenou klasickou z mletého vepřového masa, s majoránkou a česnekem. Muž i děti ji mají rádi, ale občas nastane čas na změnu. A když to má být hovězí sekaná, tak mi přijde nejlepší ochucená v italském stylu. Můj muž navíc rád upozorňuje, že je původem Ital. I když na to kromě příjmení vůbec nevypadá a onen prapředek se sem zatoulal a zůstal tu už někdy během třicetileté války.

Inspirovala jsem se v tomto receptu, zaujalo mě nádherně vypadající obalení sekané propletenými plátky slaniny. A to jsem prostě musela vyzkoušet! Nicméně vnitřek jsem si upravila po svém, bez sýra a smetany a s lehce odlišným kořením. V soutěži na Jídelním plánu jsem za jeden ze svých receptů vyhrála balíček koření. Obsahoval i to, co by mě běžně nenapadlo koupit. Zrovna paprikové vločky, neboli usušené drobné kostičky ze sladké papriky, mi přišly do mletého masa jako výborný nápad. K česneku, rajčatům a bazalce ladí.

… ” hovězí sekaná jako to hlavní, teď ještě vymyslet přílohu ” …

Pokud se chcete držet nízkosacharidové stravy, určitě se k ní bude hodit vařená či pečená zelenina jako květák, brokolice, fazolové lusky, tuřín, mrkev a nebo celer. Ze škrobnatých příloh si dovedu představit jak brambory či batáty na různé způsoby, tak i dušenou rýži nebo těstoviny. Já jsem zvolila kompromis, který vidíte na úvodní fotografii. Byly to zelené fazolky, mrkve a brambory pečené s česnekem a sušenou bazalkou.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Hovězí sekaná pečeně inspirovaná Itálií

Mleté maso ochucené rajčaty, bazalkou, česnekem a paprikovými vločkami, obalené slaninou a podávané s rajčatovou omáčkou
Chod hlavní jídlo
Množství 3 porce
Příprava 15 minut
Vaření 2 hodiny

Suroviny

Sekaná pečeně

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 8 lžiček rajčatového pyré (passaty)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ ks cibule (malé)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžičky paprikových vloček (floků ze sušené sladké červené papriky)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Ostatní

  • 200 g kvalitní uzené slaniny (nakrájené na tenké plátky)
  • ¼ hrnku rajčatového pyré (passaty)

Postup

  • Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
  • Mleté hovězí maso důkladně promísíme s ½ lžičkou soli, ¼ lžičkou mletého pepře, paprikovými vločkami, bazalkou, česnekem, cibulí a rajčatovým pyré.
  • Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišku. Obalíme ji plátky slaniny a vložíme do menšího pekáčku.
  • Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a sekanou pečeme 1 hodinu.
  • Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pokračujeme v pečení ještě 30 minut.
  • Ze sekané opatrně slijeme většinu vypečeného tuku a do pekáčku nalijeme rajčatové pyré. Podle potřeby naředíme vodou. A vše společně pečeme dalších 30 minut.
  • Sekanou pečeni podáváme nakrájenou na plátky, politou rajčatovou omáčkou a doplněnou zeleninou či jinou přílohou dle vaší chuti a stravovacích zvyklostí.

Tipy

Tuk vypečený z masa a slaniny nevyhazujeme. Hodí se k restování masa, masových kuliček, zeleniny a nebo i pod míchaná vajíčka, pokud vám nebude vadit chuť po rajčatech a použitém koření.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Určitě si nemusíte hrát se slaninou jako já a „tkát“ z ní „plátno“ na obalení sekané. Pouhé položení slaninových plátků na povrch masa na chuti neubere. A pokud potřebujete omezit konzumaci tuků, myslím si, že i výrazně menší množství slaniny pokrájené na drobné kostičky a zamíchané do ochuceného mletého masa svůj účel také splní.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: