Jednoduché špaldové rohlíky

Do tohoto rohlíkového těsta je možné použít libovolný poměr špaldové chlebové a jemně mleté celozrnné špaldové mouky. Místo sádla můžete zvolit i jiný tuk, ale se sádlem jsou rohlíky nejkřupavější a druhý den uvnitř stále měkké. Nasycené tuky ani cholesterol podle aktuálních výzkumů nemají na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění negativní vliv, cholesterolu si dokonce lidské tělo samo vytvoří mnohem více, než kolik přijme stravou. Nebojte se proto jíst kvalitní sádlo.

Suroviny

  • 500 g špaldové mouky (tentokrát jsem použila pouze jemně mletou celozrnnou)
  • 230 ml vlažné vody
  • 10 g sušeného, nebo 5 g instantního, nebo 20 g čerstvého droždí
  • 75 g vepřového sádla
  • 12 g nerafinované mořské soli

Postup

V míse smíchejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a nasypte do něj droždí. K okrajům mísy rozdělte sádlo.

Do důlku nalijte vodu a rozmíchejte ji s droždím a trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu.

Vykynutý kvásek propracujte se zbylou mouku a sádlem v míse a poté na válu na pružné tužší těsto (kynutím špaldové těsto změkne). Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů a vytvarujte z nich rohlíky, které rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Plechy zakryjte utěrkou a rohlíky nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Do pekáčku na dně trouby nalijte 100 ml ledové vody, do trouby ihned vložte plech s vykynutými rohlíky a upečte je při 220 °C dozlatova (trvá to přibližně 15 minut). Stejným způsobem poté upečte i druhý plech rohlíků.

Sdílet: