Kešu-mandlový „tvaroh“

S rostoucí dobou na bezmléčné dietě mi roste kuchařské sebevědomí i chuť experimentovat. Už jsem zvládla kešu „sýr“ na strouhání, mazací kešu „sýr“, mandlový čerstvý „sýr“ („lučinu“) i kešu-sezamový „parmezán“, ale vše ty byly spíš drobné variace na cizí recepty. Ale žádný z těchto receptů nebyl úplně to pravé, čím bych nahradila tvaroh. Rozhodla jsem se proto víc kombinovat a tady máte výsledek. Kešu-mandlový „tvaroh“ můžete použít ke tvorbě slaných i sladkých pomazánek a nepečených dezertů (třeba pribiňáku). Chystám se ho vyzkoušet i za tepla jako náplň do buchet, pokud se pokus vydaří, recept na veganské „tvarohové“ kynuté buchty se tu objeví.

Suroviny

  • 50 g nepražených kešu ořechů
  • 50 g nepražených mandlí
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
  • půl lžičky práškového agaru

Postup

Na alespoň 12 hodin namočte zvlášť kešu ořechy a mandle. Druhý den kešu ořechy i mandle sceďte a propláchněte, pokud jste použili mandle se slupkou, oloupejte je.

Do mixovací nádoby vsypte okapané kešu ořechy a mandle, přidejte citrónovou šťávu a vše rozmixujte. V 75 ml studené vody rozmíchejte práškový agar a směs za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte plamen a krátce povařte, během varu míchejte, až se agar rozpustí.

Do mixovací nádoby přidejte kokosový olej a přilijte horký rozpuštěný agar. Směs mixujte několik minut co nejvíce dohladka. Vlažnou směs pomocí stěrky přemístěte do misky, misku zakryjte potravinářskou fólií a umístěte na přibližně hodinu do chladničky. Hotový kešu-mandlový „tvaroh“ pak použijte podle libosti.

Sdílet: