Kešu „sýrová“ rajčatová pomazánka

Ze začátku jsem měla pocit, že bezmléčná dieta bude velmi obtížná, že bez sýrů snad ani nepřežiju. Ale je to jen zvyk, postupně mi přestaly chybět a navíc jsem objevila různé alternativy. Jednou z nich je pomazánkový základ z rozmixovaných namočených kešu ořechů a oleje. Recept je snadný a rychlý a je možné v něm použít širokou škálu ochucení. Já mám velmi ráda tuto variantu se sušenými rajčaty.

Suroviny

  • 75 g nepražených kešu ořechů
  • 3 sušená rajčata
  • 6 lžic za studena lisovaného olivového oleje (já používám řecký)
  • šťáva z poloviny až z celého citrónu
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Alespoň 8 hodin předem namočte do vody kešu ořechy a sušená rajčata. Pokud máte sušená rajčata naložená v oleji, ta nenamáčejte.

Sceďte kešu ořechy a sušená rajčata, namáčecí vodu vylijte. Kešu a rajčata vložte do úzké vyšší nádoby a přidejte k nim olivový olej, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, oregano, pepř a sůl.

Vše rozmixujte ponorným mixérem na co nejhladší pomazánku. Dochuťte ji solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Pomazánku ihned použijte na namazání pečiva. Je možné ji zakrytou (např. potravinářskou fólií) skladovat v chladničce jeden až dva dny.

Sdílet: