Kokosová zmrzlina zdobená hořkou čokoládou

Pokud jste se někdy v obchodě podívali na složení nanuku typu eskymo a není vám jedno, co jíte, pravděpodobně jste ho zase vrátili zpátky do mrazáku. Ale chutě na kokosovou zmrzlinu s čokoládovou polevou vás třeba nepřešly. I takové chutě jde uspokojit a nemusí to být úplně nezdravé. Nebude potřebovat sáhodlouhý seznam surovin a ani speciální kuchyňské vybavení, dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. I vegani si jistě poradí a med nahradí jiným tekutým sladidlem, např. rýžovým sirupem.

Suroviny

  • 500 ml v ledničce dobře vychlazeného alespoň 60 % kokosového „mléka“ bez aditiv (já použila značku AROY-D)
  • 5 lžic (nebo dle chuti víc) medu
  • polovina vanilkového lusku
  • na zdobení 120 g rozpuštěné kupované vysokoprocentní hořké čokolády nebo domácí čokolády z 55 g kakaového másla, 20 g datlového sirupu a 45 g neodtučněného kakaového prášku

Postup

Otevřete vychlazené kokosové „mléko“, slijte tekutou část do malého kastrůlku a pevnější část uložte zpět do chladničky. K tekuté části přidejte med a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku i rozkrojený lusk a uveďte do varu. Poté směs přeceďte přes jemné sítko, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a dejte vystydnout do chladničky.

Jakmile bude kokosovo-vanilkovo-medová směs studená, vložte ji do mrazáku. Když začne tuhnout, vyšlehejte studenou tuhou část z kokosového „mléka“ (kokosovou „smetanu“). Nešlehejte příliš rychle, abyste si kokosovou „šlehačku“ nerozbíjeli, a vydržte šlehat dostatečně dlouho.

Do tuhnoucí kokosovo-vanilkovo-medové směsi opatrně vmíchejte ušlehanou kokosovou „šlehačku“, vložte do mrazničky a občas během mražení promíchejte, případně ještě polotuhou hmotu jednou projeďte ponorným mixérem. Hotovou kokosovou zmrzlinu skladujte v mrazničce, vydrží minimálně dva týdny. Několik minut před podáváním ji vyndejte z mrazničky, aby nebyla tak tuhá a šla nabírat. Poté ji pocákejte rozpuštěnou čokoládou a ihned podávejte.
</br />

Sdílet: