Kokosový jogurt s čokoládovou pěnou

I bez živočišného mléka je možné vyrobit jogurt kyselé chuti a plný probiotických baktérií. Jenom sám o sobě ale jogurt z kokosového „mléka“ nezhoustne, pokud ho nechcete pít, je potřeba použít želatinu nebo agar. Funguje oboje, sice s želatinou tuhne delší dobu (až 24 hodin), na druhou stranu mi přijde, že má pak lepší konzistenci. Kromě kokosového „mléka“ přidávám trochu kešu ořechů. Není nezbytně nutné je použít, jenže fermentací se velmi zvýrazňuje kokosová chuť a kešu ořechy ji stáhnou. Původně měl být tento jogurt s hustou čokoládovou omáčkou, nicméně mi z toho vyšla výborná čokoládová pěna. Klidně pěny udělejte násobně více, rozdělte ji do mističek a snězte samotnou, ale rychle, protože v pokojové teplotě velmi měkne. Bez čokoládové pěny je kokosový jogurt vhodný i při nízkosacharidové stravě.

Suroviny

  • 100 g nepražených kešu ořechů
  • 1 litr alespoň 60 % kokosového „mléka“ bez aditiv (já používám AROY-D)
  • poloviční množství želatiny nebo agaru, než odpovídá návodu na obalu (na 1 litr „mléka“ tedy budete potřebovat 6 až 7 plátků želatiny, 2 až 3 lžíce práškové želatiny nebo 2 až 3 lžičky práškového agaru), z výživového hlediska doporučuju spíše želatinu a to nejlépe z volně pasených krav, cena je daná velikostí balení, při přepočtení na kilogramy vychází podobně nebo i lépe jak jiné druhy
  • 2 kapsle kvalitních probiotik (např. Colon Dophilus nebo Biopron 9 Premium)

 

  • 125 g alespoň 60% kokosového „mléka“ bez aditiv
  • 25 g datlového sirupu
  • 25 g kakaového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20 g nepraženého kakaového prášku (můj nejoblíbenější je z Čokoládovny Troubelice)

Postup

Na alespoň 2 hodiny, lépe na 8 hodin, namočte kešu ořechy. Poté je sceďte a propláchněte, vodu vylijte. Z kokosového „mléka“ odeberte 1 hrnek a namočte do něj želatinu nebo agar, poté rozpusťte dle postupu na obalu (plátková nebo prášková želatina i práškový agar se obvykle jen zahřívají v tekutině do rozpuštění).

Do mixéru vsypte okapané kešu ořechy, přidejte studené kokosové „mléko“ a teplé kokosové „mléko“ s rozpuštěnou želatinou či agarem a velmi dobře rozmixujte. Nakonec dovnitř vsypte obsah kapslí probiotik a ještě krátce mixujte.

Směs na kokosový jogurt přelijte do jedné velké nebo více malých zchladlých skleniček vysterilizovaných vroucí vodou. Skleničky zavíčkujte, ale víčka nedotahujte. Kokosový jogurt nechejte fermentovat při 40 °C (já dávám do trouby na program kynutí těsta) přibližně 24 hodin, ke konci ho můžete po promíchání ochutnávat, jestli je už dostatečně kyselý. Skleničky s prokysaným kokosovým jogurtem uložte do chladničky, dotáhněte jim víčka a občas během chladnutí a houstnutí obsah promíchejte (skleničky protřepejte). Pokud jste použili agar, jogurt zhoustne již vychladnutím, při použití želatinu to může trvat i řadu hodin.

Při slabém výkonu plotýnky rozehřejte kakaové máslo s kokosovým „mlékem“, datlovým sirupem a vanilkovým extraktem, opravdu zahřívejte jen do rozpuštění kakaového másla a ne více, jinak by se mohl ze směsi při chladnutí začít oddělovat tuk. Do vlažné směsi kakaového másla, kokosového „mléka“, datlového sirupu a vanilkového extraktu vmíchejte kakaový prášek a dobře promixujte (např. ponorným mixérem). Čokoládovou směs rozlijte do skleniček a nechejte ji v chladničce vychladnout. Poté na ni rozdělte zhoustlý kokosový jogurt a do podávání uchovávejte v chladničce. Před podáváním můžete jogurt ozdobit ovocem, čokoládou či kokosovými lupínky)

.

Sdílet: