Koprová omáčka s vejci a tuřínem

Jednou z klasických českých omáček je i koprová omáčka, která se obvykle podává s vařenými vajíčky nebo hovězím masem a bramborami či knedlíky. A tím pádem se o nízkém obsahu sacharidů mluvit nedá. Ale skoro každé jídle je možné připravit low carb, proč by nešla i koprovka? Stačí několik jednoduchých fint.

Omáčka je zahuštěná dohladka rozmixovanou petrželí a cibulí, žádná mouka není potřeba. Podle požadované chuti stačí jen vybrat zeleninu, lehce ji orestovat, podusit, případně ji ještě prohnat mixérem a snadno tak vykouzlíte nízkosacharidově jakoukoliv klasickou českou omáčku. Vážně … a většinou ani nikdo nic nepozná.

Zelenina společně s koprem navíc potlačí i chuť použitého kokosového mléka. Ano, moje koprovka je téměř bezmléčná, nicméně i to máslo je možné nahradit olivovým olejem nebo sádlem. Jenže já máslo můžu bez omezení a s ním mi prostě omáčka chutná víc. Ale smetana, především nezakysaná, je pro moje trávení naprostá katastrofa.

… ” omáčka vyřešena, zbývá zvolit přílohu ” …

Znáte tuřín? Koprová omáčka je s ním skvělá. V našich končinách byla tato nenáročná brukvovitá zelenina s kulovitou bulvou téměř zapomenuta. A v posledních letech tuřín, jako už mnoho jiných potravin, znovuobjevujeme. Podívejte se, co nabízejí zemědělci a obchody ve vašem okolí, třeba bulvy tuřínu seženete. Většinou se pěstuje odrůda s dužninou žluté až oranžové barvy, semínka koupíte například na Culina Botanica. Já ho mám na seznamu, co chci v zahradě vyzkoušet.

Koprová omáčka s vejci a tuřínem

Téměř bezmléčná nízkosacharidová koprovka zahuštěná zeleninou
Chod hlavní jídlo, příloha
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina

Suroviny

Omáčka

  • 4 lžíce másla
  • 2 velké cibule
  • 5 petrželí (nebo 2 střední pastináky)
  • 1,5 hrnku kokosového mléka (bez aditiv)
  • 1 svazek kopru (velká hrst najemno nasekaného)
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • nerafinovaná sůl

Tuřín a vajíčka

  • 1/2 tuřínu
  • nerafinovaná sůl (chcete-li, tak i kmín)
  • 6 velkých vajec

Postup

Omáčka

  • Cibule oloupejte a pokrájejte najemno. Petržele očistěte, oškrábejte a nakrájejte na kostičky.
  • Na másle dosklovita orestujte cibuli, poté přidejte kostičky petržele a krátce je osmahněte. Osolte, mírně podlijte vodou a pod pokličkou uduste doměkka.
  • Doměkka uvařené petržele s cibulemi rozmixujte s kokosovým mlékem dohladka a nalijte zpět do hrnce. Podle potřeby nařeďte vodou a uveďte do varu.
  • Přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr, nechejte ho projít varem a koprovou omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.

Tuřín a vajíčka

  • Tuřín oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ho v osolené vodě doměkka. Chcete-li, můžete do vody kromě soli přidat i několik semínek kmínu. Uvařený tuřín sceďte.
  • Vejce připravte dle svých preferencí (vařená natvrdo, naměkko nebo jako ztracená).

Tipy

Jestliže se vám nepovede sehnat tuřín, můžete ke koprovce podávat například s kmínem uvařenou kedlubnu (mně osobně ale takto nechutná) či bílou ředkev. A nebo, pokud potřebujete omezovat vlákninu, omáčku snězte jenom s vajíčky.
Pokud tolerujete mléčné výrobky dobře, myslím, že můžete v receptu kokosové mléko klidně zaměnit za smetanu ke šlehání. A naopak, pokud vám vadí i máslo, směle ho nahraďte třeba olivovým olejem a nebo sádlem.

Můj manžel nemá moc v lásce kokos, ale výrazněji ochucené omáčky, kromě koprovky třeba žampiónovou, kde smetanu nahrazuju kokosovým mlékem, mi sní naprosto v pohodě. Neváhejte a vyzkoušejte, obzvlášť, pokud vás trápí intolerance laktózy či alergie na mléčná bílkoviny.

V poslední době kupuji na Rohlíku kokosové mléko bio (organic) AROY-D, prý ho má v nabídce i Makro a některé e-shopy. Konvenční verzi tohoto mléka již nedoporučuji, většinou totiž natrefíte na jeho nové složení s emulgátorem polysorbátem 60.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: