Květákové vafle

Základem tohoto receptu jsou, stejně jako u květákové „rýže“, najemno nasekané růžičky syrového květáku. To je z celého receptu nejdelší část přípravy, zbytek je už poměrně snadný. A nízkosacharidová snídaně, svačina, oběd nebo i večeře je na světě, vše v jednom – zelenina, bílkoviny i tuky, nic víc není potřeba. Prášek do pečiva není nezbytně nutné přidávat, pak ale doporučuju nelitovat práce a bílky ušlehat na sníh.

Suroviny

  • 2 plné hrnky (300 g) syrové nebo mražené květákové „rýže“
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku (50 g) mandlové mouky
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička nerafinované soli
  • volitelně 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • volitelně do těsta hrst uzené slaniny nakrájené na kostičky a/nebo navrch na hotové vafle hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
  • sádlo na potírání plotýnek vaflovače

Postup

Na přípravu syrové květákové „rýže“ květák umyjte, okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky) a nasekejte je najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru. Nasekaný květák smíchejte s ostatními přísadami, pokud nechcete přidávat prášek do pečiva, doporučuju nejprve vejce rozklepat, oddělit žloutky od bílků a bílky se špetku soli vyšlehat na pevný sníh, aby vafle nebyly hutné. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem, do vaflovače přesuňte, podle velikosti vaflovače, zhruba naběračku těsta , zaklopte ho a vafle upečte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem udělejte vafle i ze zbylého těsta. Vafle podávejte teplé, podle chuti a zdravotních omezení samotné či posypané sýrem. Ale chutné jsou také samotné studené, dají se používat i místo pečiva.

Sdílet: