Lilková pomazánka neboli dip z pečeného baklažánu

Uznávám, že dužnina upečeného baklažánu nevyniká právě krásnou barvou. A tak ani lilková pomazánka není vzhledově žádné terno. Nicméně pokud patří lilek mezi vaši oblíbenou zeleninu, nejspíš vám bude chutnat i v této podobě. Základem je nebát se slupku opéct opravdu dočerna, poté ji stáhnete a vyhodíte. Ale dužnině takový způsob úpravy jen prospěje, získá mírně kouřové aroma.

Baklažánová pomazánka baba ganoush je jedním z tradičních receptů levantské kuchyně, klasickým pokrmem východního Středomoří. Originál na rozdíl od mého receptu obsahuje sezamovou pastu tahini. Já se přiznávám, že jsem jí na chuť nepřišla. Sezamová semínka mám ráda, ale ne dohladka rozmixovaná. Nic vám ale nebrání tahini do lilkové pomazánky přidat a držet se tak původního receptu. Jen pozor na kvalitu, sezamová pasta nemá být hořká.

Klasický baba ganoush se podává jako dip k namáčení dokřupava opečených trojúhelníčků chlebových placek pita či kousků syrové zeleniny. Může tak být i součástí širší palety předkrmů se sýry, uzeninami, olivami a nakládanou zeleninou. Hodí se také jako studená omáčka ke grilovaným masům a masovým kuličkám ochuceným v řeckém či arabském stylu. A rovněž skvěle poslouží jako sendvičová pomazánka.

… ” lilkový dip se proto hodí i do low carb stravování ” …

Myslím, že jako chutná nízkosacharidová alternativa pita chipsů by zazářily paleo nachos bez uzené papriky, bezvadné budou i na hranolky nakrájené syrové okurky, papriky, ředkve či mrkve. Baklažánovou pomazánku můžete natřít například pod studené pečené maso i na mandlový chlebík, když v receptu na něj vynecháte klasický kmín a nebo ho zaměníte za kmín římský, který ke střemořským chutím ladí víc. Lilková pomazánka půjde použít také do low carb wrapů.

Lilková pomazánka

Lehce kořeněný studený dip z pečeného baklažánu
Chod omáčka, pomazánka
Kuchyně arabská, nízkosacharidová, středomořská
Množství 4 porce
Příprava 10 minut
Vaření 40 minut

Suroviny

  • 1 lilek
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky římského kmínu (mletého)
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky (najemno nasekané)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Lilek omyjte, osušte a propíchejte vidličkou. Vložte ho do pekáčku a upečte v troubě rozehřáté na 230 °C doměkka. Bude to trvat přibližně 35 až 45 minut. Lilek se během pečení svraští a jeho slupka zčerná.
  • Upečený lilek nechejte úplně vychladnout a poté ho oloupejte. Slupky vyhoďte.
  • Dužninu z upečeného lilku co nejdříve rozmixujte s citrónovou šťávou, nebude pak tolik tmavnout. Vzniklou pastu dochuťte polovinou olivového oleje, prolisovaným česnekem, římským kmínem a solí.
  • Lilkový dip podávejte ozdobený zbytkem olivového oleje a nasekanou petrželkou.

Tipy

Do pomazánky můžete přidat sezamovou pastu tahini a případně chilli koření. Získáte tak tradiční blízkovýchodní dip baba ganoush.
Dobře uzavřený hotový dip můžete skladovat až několik dnů v ledničce.

Neochucená a nebo jen velmi jemně osolená a ocitrónovaná dužnina z pečeného lilku s olivovým olejem se hodí i jako příkrm pro miminko ve věku okolo tři čtvrtě roku. Ročnímu dítku můžete nabídnout pomazánku úplně podle receptu.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: