Limetková rýže

Rýži prostě máme rádi a basmati asi nejraději. Nedávno jsem objevila mexicky inspirovaný recept na rýži s limetkovou šťávou a koriandrem a trochu si s ním ještě pohrála. Hotová rýže je nadýchaná, voňavá a jen lehce ochucená, svěží. Bílá rýže není žádný výživový zázrak, obsahuje hlavně sacharidy. Na druhou stranu celozrnná rýže prý obsahuje mnohem více arsenu a antinutričních látek, tak si vyberte. Já hlasuju pro střídání příloh a celkově pestrou stravu.

Suroviny

  • 1 hrnek bílé basmati rýže
  • 1 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
  • 1 limetka
  • hrst lístků koriandru
  • půl lžičky nerafinované mořské soli

Postup

Rýži alespoň hodinu předem namočte do studené vody a poté ji nechte na cedníku okapat. V hrnci uveďte do varu 1,5 hrnku vody, poté přidejte rýži, kokosový olej a sůl. Obsah hrnce přiveďte do varu a promíchejte. Hrnec přiklopte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a rýži uvařte téměř doměkka (tzv. na skus), bude to trvat přibližně 10 minut. Poté plotýnku vypněte a rýži ještě nechte pět minut dojít v hrnci zakrytém pokličkou.

Mezitím z limetky ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Najemno nasekejte koriandrovou nať.

Do měkké uvařené rýže opatrně vidličkou vmíchejte limetkovou kůru a šťávu a koriandrovou nať a ihned rýži podávejte.

Sdílet: