Lískooříškové „mléko“

Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete používat kravské mléko a nejste alergičtí na lískové oříšky, můžete z nich zkusit připravit nápoj neboli „mléko“. „Mléko“ z lískových oříšků je moje nejoblíbenější, jen tak samotné, do kávy nebo na přípravu kakaa (s raw kakaovým práškem a trochou datlového sirupu) či Kara. Výroba lískooříškového „mléka“ je snadná, potřebujete jen pár minut času, dostatečně výkonný mixér, velmi jemný cedník, vodu a samozřejmě lískové oříšky. Čím kvalitnější a chutnější oříšky použijete, tím lepší „mléko“ vyrobíte. Doporučuji oříšky v bio a raw kvalitě. Podobným způsobem vyrobíte i jiná ořechová nebo semínková „mléka“, např. kokosové, mandlové nebo arašídové.

Suroviny

  • 100 g lískových oříšků
  • voda

Postup

Lískové oříšky namočte na 8 hodin do vody.

Poté z oříšků slijte vodu a propláchněte je. Scezené oříšky vložte do mixéru a přilijte k nim 750 ml čerstvé vody.

Oříšky s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se.

Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 250 ml studené vody a také přeceďte.

Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť můžete použít do muffinů nebo sušenek).

Výsledné lískooříškové „mléko“ promíchejte a použijte, nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.

Sdílet: