Makový piškotový koláč se švestkami

Potřebujete jednoduchý recept na buchtu k snídani či svačině, která ale bude dostatečně výživná a nepřeslazená? Pak jste tady správně. Těsto na můj koláč se švestkami obsahuje jen vejce, mák a ořechové mouky, sladidlo žádné. Samozřejmě vám ale nebráním do těsta přidat třeba trochu medu, pokud to vaší chuti vyhovuje a zapadá do celkového jídelníčku. Nicméně základní recept je nízkosacharidový.

Pokud by vás zajímalo, jaké poměry makronutrientů makový piškot s hromadou ovoce navrchu zhruba má, podívejte se sem. Mimochodem, právě na Jídelním plánu najdete i další moje recepty a články, které zde na blogu nejsou. Ale zpátky ke koláči. Sama jsem byla překvapena, že obsah sacharidů nevychází vůbec špatně. Tedy pokud koláč se švestkami nesníte celý na posezení. Určitě si ale můžete pohrát s množstvím a nebo použitým druhem ovoce, pak si bude moci dopřát pořádný kus buchty i v rámci low carb stravování.

… ” jo a víte co je na tomhle koláči nejlepší ” …

Natrefili jste na univerzální variabilní recept. Ze stejného těsta je možné upéct v malém pekáčku či ve velké koláčové formě bublaninu, kdy vrstva těsta bude menší. Skořici můžete nahradit mletou vanilkou, kardamomem a nebo ji úplně vynechat. Místo mletého máku se dají použít jakékoliv jemně mleté oříšky včetně neodtučněné mandlové mouky. Lze upéct i hnědý piškot, kdy vypustíte kokosovou mouku a do sypké směsi přidáte 50 g nepraženého kakaového prášku. A samozřejmě nemusíte zůstat u švestek. Může zvolit třeba jahody, třešně, višně, meruňky, maliny či hrušky.

5 z 2 hlasů
Vytisknout Připnout

Makový piškotový koláč se švestkami

Jednoduchý podzimní ovocný moučník bez obilné mouky
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 12 porcí
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina

Suroviny

  • 6 ks velkých vajec
  • 75 g neodtučněné mandlové mouky
  • 75 g mletého máku
  • 15 g kokosové mouky
  • lžičky skořice (mleté)
  • lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • 15 ks švestek
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Švestky omyjte, rozpulte a zbavte pecek.
  • Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  • Na bílkový sníh nasypejte směs mandlové mouky, čerstvě mletého českého máku, skořice a kypřícího prášku, Navrch nalijte našlehané žloutky. 
  • Vše opatrně stěrkou promíchejte, aby sníh co nejméně klesl, ale zároveň aby v těstě nezůstaly žmolky.
  • Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a poklaďte ho polovinami švestek.
  • Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Poté ho vyndejte z trouby a nechejte ho před krájením úplně vychladnout.

Tipy

Pokud chcete těsto přisladit, vyšlehejte žloutky s medem či jiným sladidlem.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Také se tak těšíte na začátek léta, až bude všude kolem plno čerstvého ovoce a budete moci vyzkoušet různé varianty koláčů a bublanin? A nebo máte vy či vaše děti mnohem raději suchý piškot a ovoce k němu přikusovat syrové? A nebo to prostě nevydržíte a upečete buchtu co nejdřív z mraženého ovoce?

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: