Mandlové muffiny z hnědého másla

Tyto piškotové košíčky zachutnaly mně i mému manželovi, děti mají radši kakaové muffiny. Ptáte se, co je hnědé máslo? Máslo, které zahříváte, ale na rozdíl od ghí pěnu nesbíráte, začne karamelizovat. Voní pak po lískových oříšcích a má i podobnou barvu. Francouzsky se mu říká beurre noisette a je to moje nová úchylka. Hodí se nejen jako omáčka k masu a nebo na vajíčka, ale skvělé je i nasladko. Nebojte se vyzkoušet moje mandlové muffiny a třeba také objevíte váš nový oblíbený moučník.

Když jsem je pekla poprvé, jejich chuť i konzistence byla perfektní. Jen nevypadaly moc hezky. Podruhé jsem ze stejného těsta zkusila upéct koláč s nektarinkami a mandlovými lupínky. Ten sice vypadal vážně úžasně (skromnost stranou), ale chuť pokulhávala. Nektarinky mi k hnědému máslu nepasují. Navíc od nich těsto navlhlo a hedvábnost piškotu byla ta tam. A špatně se krájel. Některé nápady se ukážou, že byly prostě totálně mimo. Stane se. Vrátila jsem se tedy zase zpátky k muffinkům bez ovoce.

… ” mandlové lupínky se mi jako ozdoba líbily ” …

A proč ne? Těsto na mandlové muffiny byla přece napoprvé perfektní. Jen potřebovalo trochu vylepšit vzhled povrchu. Po upečení světlé plátky loupaných mandlí krásně kontrastují s jantarově zbarveným piškotem. A příjemně křupou. Nicméně muffinky z hnědého másla chutnají výborně i bez nich. Jen vypadají jako poměrně nezajímavé buchty.

5 z 2 hlasů
Vytisknout Připnout

Mandlové muffiny z hnědého másla

Voňavý nadýchaný piškot s křupavými mandlemi na povrchu
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 10 kusů
Příprava 30 minut
Vaření 45 minut

Suroviny

  • 120 g másla
  • 2 ks velkých vajec
  • 1 lžíce medu (nebo na moučku rozmixovaného erythritolu)
  • 70 g neodtučněné mandlové mouky
  • 10 g kokosové mouky
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • 30 g mandlí (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Máslo vložte do menšího kastrůlku a začněte ho při středním výkonu plotýnky zahřívat. Bude se rozpouštět a pěnit. Neustále ho míchejte. Až začne tmavnout, snižte výkon plotýnky a pokračujte v důkladném míchání. Nespěchejte, nechcete máslo spálit. Jakmile máslo dosáhne karamelové barvy s drobnými tmavšími kousky u dna a začne vonět po oříšcích, ihned ho odstavte.
  • Vejce důkladně vyšlehejte se špetkou soli a zvoleným sladidlem do pěny. Poté zašlehejte zchladlé, ale ještě tekuté hnědé máslo.
  • Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku s kypřícím práškem a jemně zapracujte do vyšlehaných vajec s hnědým máslem.
  • Těsto rozdělte do formiček a posypejte ho lupínky mandlí. Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Poté je nechejte vychladnout a podávejte.

Tipy

Kypřící prášek doporučuji nevynechávat. I když těsto obsahuje do pěny našlehaná vejce, bez prášku jsou muffiny po upečení hutnější víc, než by se mi líbilo.
Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě zakryté čistou utěrkou jeden až dva dny.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Můžete upéct klasické užší vyšší muffiny nebo zvolit o trochu nižší, ale širší tartaletky. Vyzkoušela jsem oboje s dobrými výsledky. Muffiny jsem pekla v opakovaně použitelných silikonových formičkách a tartaletky v jednorázových papírových. Volba je jen na vás. Papírové košíčky vypadají reprezentativněji, na druhou stranu jsou to náklady a odpad navíc.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: