Měkké celozrnné špaldové tortilly

Celozrnné špaldové tortilly podle mého předchozího receptu se hodí spíše na přípravu burritos, wrapů. Pokud je ale chcete podávat k tex-mex jídlu vedle, nezamotané, asi spíš oceníte tortilly měkčí. A právě na takové vám nabízím dnešní recept, vzhledem k použití sádla jsou i poměrně autentické.

Suroviny

  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky plus další na vyvalování
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce sádla
  • přibližně 3/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli

Postup

Smíchejte 2 hrnky mouky, prášek do pečiva a sůl a prsty do této moučné směsi vpracujte sádlo. Měla by vzniknout velmi jemná drobenka. Přilijte tolik vody, aby hnětením vzniklo měkké, pružné a téměř nelepivé těsto.

Poté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vytvarujte kouli. Postupně z jednotlivých dílů těsta na vydatně pomoučené pracovní desce vyvalujte tenké placky o průměru pánve.

Na rozpálené silnostěnné pánvi tortilly krátce upečte, z každé strany přibližně půl minuty. Mohou se v nich začít objevovat nízké bubliny. Nedělejte tortilly příliš dlouho, lámaly by se.

Hotové tortilly ukládejte do čisté utěrky nebo plátěného ubrousku, ihned je zakryjte a podávejte teplé. Pokud vychladnou, před podáváním je zabalené v utěrce krátce prohřejte v troubě.

Sdílet: