Mléčná rýže z mandlového „mléka“

Na tento blog jsem přidala recepty už na několik druhů rostlinného „mléka“, konkrétně na lískooříškové, kokosové, arašídové a fermentované rýžové. Tentokrát přináším recept na „mléko“ mandlové (nijak zvlášť se ale neliší od lískooříškového) a z něj a rýže připravený dezert či snídani. Na úvodní fotce je mandlová mléčná rýže ozdobená osmahnutými broskvemi s tymiánem a javorovým sirupem.

Suroviny

  • 75 g neloupaných mandlí
  • 1 hrnek lepkavého druhu rýže (můžete použít kulatozrnnou, mléčnou, jasmínovou, či na sushi)
  • rýžový nebo javorový sirup či med, volitelně skořice, vanilka, nastrouhaná čokoláda a případně ovoce
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Mandle namočte se špetkou soli na alespoň 8 hodin do vody, poté z nich slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do mixéru a přilijte k nim 600 ml čerstvé vody. Mandle s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se.

Rozmixovanou směs mandlí s vodou přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 150 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť můžete použít do muffinů nebo sušenek). Výsledné mandlové „mléko“ promíchejte a použijte na vaření mléčné rýže nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.

Ve stejnou dobu jako mandle odděleně namočte rýži a poté ji přeceďte. Do hrnce nalijte veškteré mandlové „mléko“ (budou ho přibližně 3 hrnky), vsypte okapanou rýži a přidejte špetku soli. Hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah při mírném výkonu plotýnky za občasného promíchání uveďte do varu.

Rýži v mandlovém „mléce“ vařte v hnrci zakrytém pokličkou při nejmenším výkonu za občasného promíchaní, až bude velmi měkká, kašovitá, podle potřeby přilijte trochu vody. Do uvařené rýže vmíchejte podle chuti sladidlo a případně i koření.

Ještě horkou mléčnou rýži rozdělte do skleniček nebo misek, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, zakryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do ledničky. Poté ji, pokud chcete, ozdobte ovocem a podávejte.

Sdílet: