Mléčně kvašené bílé zelí s mrkví a cibulí neboli pickles

Mléčně kvašenou zeleninu je ideální jíst syrovou, aby zůstal zachován vysoký obsah vitamínu C a probiotických baktérií. Díky přítomnosti kyseliny mléčné vám fermentovaná zelenina vydrží v chladu při správném skladování několik týdnů.

Suroviny

  • 1 menší bílé zelí (přibližně 1,5 kg)
  • 2 mrkve
  • 1 malá cibule
  • nerafinovaná mořská sůl – 2 % hmotnosti zeleniny

Postup

Zelí zbavte vrchních poškozených a povadlých listů, mrkve oškrabejte, cibuli oloupejte a vše dobře omyjte.

Zelí nakrájejte na jemné proužky nebo nakrouhejte, mrkve i cibuli nastrouhejte nahrubo a vše zvažte.

Zeleninu promněte s odváženým množstvím soli, nechte několik minut stát a znovu promněte, až se uvolní dostatek šťávy. Směs napěchujte do horkou vodou vysterilizované sklenice nebo malého kvašáku. Obsah sklenice zatižte, např. silným sáčkem naplněným vodou, aby zelenina zůstala ponořená ve šťávě a neměl k ní přístup vzduch. Pokud máte minikvašák, použijte ho podle návodu.

Při pokojové teplotě a ne na přímém slunci nechte zeleninu 3 až 5 dní kvasit. Poté přesuňte v uzavíratelné nádobě do lednice, kvašená zelenina by měla, pokud je potopená ve vlastní šťávě, vydržet i déle než několik týdnů.

Sdílet: