Neostrý dál z červené čočky

Dál je indické luštěninové jídlo konzistence velmi husté polévky. Pokud použijete červenou čočku, budete mít jídlo velmi rychle připravené. I jemné varianty originálního receptu téměř vždy obsahují chilli. Já vám tady nabízím verzi ne stoprocentně indickou, jen jemně kořeněnou a úplně neostrou. Za základ jsem si vzala recept na červenočočkový dál z webu Mamta’s Kitchen.

Suroviny

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce ghí, kokosového nebo olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka asafoetidy (říká se jí také asant, ločidlo nebo čertovské lejno)
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Do hrnce nalijte 3 hrnky vody a uveďte je do varu. Do vroucí vody vsypte červenou čočku a přidejte 1 lžičku soli a kurkumu. Uveďte do varu, výkon plotýnky ztlumte, hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah vařte přibližně 10 minut, až bude čočka téměř měkká. Mezitím oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a česnek.

Na tarku na malé pánvi nebo v kastrólku rozehřejte tuk a do sklovita na něm osmahněte cibuli. Přidejte česnek, římský kmín a asafoetidu a za občasného míchání při mírném výkonu plotýnky smažte, až začnou semínka římského kmínu pukat (jemně poskakovat a vydávat slabý lupavý zvuk). Vypněte plotýnku, do pánve či kastrólku přidejte mletou sladkou papriku a rychle promíchejte.

Horkou tarku přidejte do hrnce k téměř měkké čočce, promíchejte, znovu zakryjte pokličkou a nechte ještě několik minut povařit, až bude čočka úplně měkká.

Hotový dál podávejte.

Sdílet: