Palačinky z pohankové mouky

V jednoduchosti je síla, alespoň v případě pohankových palačinek a jejich (ne)oblíbenosti u mého manžela. Dosavadní pokusy s rostlinnými „mléky“, s vejci i bez vajec prostě nejedl. Ale pohankové palačinky podle následujícího recept snědl a to ne jen jednou.

Suroviny

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • přibližně 3 hrnky vody
  • za studena lisovaný kokosový olej

Postup

Alespoň 12 hodin předem dobře rozmíchejte pohankovou mouku se 2 hrnky vody (místo části vody můžete pro lepší stravitelnost a využití živin z pohanky použít vodní kefír). Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechejte stát v pokojové teplotě, v těstě se postupně začnou tvořit maličké bublinky. Pohanková mouka sama fermentuje, kvasí. Druhý den do poněkud slizkého těstíčka vmíchejte tolik vody (bude to zhruba 1 hrnek), aby vzniklo palačinkové těsto.

Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev. Nechejte na ní rozpustit 1/8 lžičky kokosového oleje. Naběračkou naberte těsto a rozlijte ho v tenké vrstvě po celé pánvi. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem udělejte i další palačinky ze zbylého těsta. Ještě teplé je potřete náplní, stočte a podávejte.

Sdílet: