Pečené fazole

Pečené fazole jsou dalším z našich oblíbených luštěninových jídel. Přiznávám velkou dávku americké inspirace, hlavně bostonskými pečenými fazolemi. Výsledná omáčka je hustá, nasládlá a kořeněná, nelekejte se trochu delšího seznamu surovin, postup vaření je velmi jednoduchý. Jídlo je to velmi syté, pečené fazole můžete jíst samotné, nebo si k nim přidat rýži, tortilly, kukuřičný chléb a třeba zelný salát coleslaw.

Suroviny

  • 1 kg bílých fazolí
  • 1,2 kg (3 konzervy) sekaných rajčat
  • velký kus kůže ze slaniny nebo několik lžic sádla, případně rostlinného oleje
  • 4 lžíce výraznější hořčice
  • 6 lžic třtinové melasy
  • 10 lžic medu nebo javorového sirupu
  • 4 nahrubo pokrájené cibule
  • 6 nahrubo pokrájených stroužků česneku
  • 3 najemno pokrájené papričky jalapeño
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 2 lžičky oregana
  • mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

Den předem namočte fazole do dostatku vody. Následující den z fazolí sceďte vodu a do hrnce nalijte tolik čerstvé vody, aby byla hladina přibližně 5 cm nad fazolemi. Hrnec zakryjte pokličkou a fazole uvařte doměkka, poté je včetně vývaru přesuňte do pekáče.

Do pekáče k fazolím přidejte všechny ostatní suroviny a vložte ho do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 3 hodiny, až omáčka zhoustne, párkrát během pečení obsah pekáče promíchejte. Podle chuti pečené fazole dosolte a ještě horké je podávejte.

Sdílet: