Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí pod kůží

Máte chuť na pečené kuře, ale jiní členové rodiny ho zrovna nemilují? Moje děti mají rády kuře snad na jakýkoliv způsob, spokojené (a přiznávám, že já také) budou i s jen s prachobyčejně upečeným pouze se solí, bez koření. Jenže s manželem je to těžší. Kromě šťavnatých kuřecích prsíček s kůží si dá s chutí jen málokteré drůbeží jídlo. Uspěje u něj ale toto jemně nakyslé středomořsky laděné pečené kuře. Citrón maso zjemní i ochutí a o doladění aroma se postarají česnek se šalvějí.

Zásadní je koupit kvalitní chlazené kuře, mraženému nepůjde tak dobře oddělit kůže od svalů. Drůbež, která je slušně živená a má dostatečnou volnost pohybu, bude mít maso pevnější, chuťově výraznější a kůži silnější a tučnější. Nebude to prostě žádný rozbředlý promodralý supermarketový chcípáček z megachovu s papírově tenkou, snadno se trhající kůží. Však sami zkuste, rozdíl poznáte, i když nekoupíte drahé bio kuře, ale „jen“ kuře farmářské.

… ” dobré maso je základ, který snadno dochutíte solí a bylinkami k dokonalosti ” …

Většinu středomořských bylinek se vám podaří pěstovat i u nás, ať už na zahrádce, či doma v květináči. Obvykle, stejně jako šalvěj, nejlépe prospívají v sušší půdě na plném slunci. A některé z těch ve volné půdě zasazených je možné sklízet i v zimě. Pokud teploty neklesnou příliš nízko, stačí vyběhnout ven a můžete si natrhat tymián, mateřídoušku či šalvěj. Jen zrovna šalvěj není ve větším množství vhodná pro malé děti a těhotné ženy, šalvějový odvar (čaj) bych jim proto nenabízela. Nicméně v tomto mém receptu se šalvěje bát nemusíte, na celé kuře je použito jen několik lístků. Pokud hledáte důvěryhodné informace i o jiných bylinkách, doporučuji web Bylinkový magazín a jejich poradnu. A teď zpátky k receptu.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí pod kůží

Aromatické a doměkka upečené kuřátko nejen pro milovníky drůbeže
Chod hlavní jídlo
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 4 porce
Příprava 30 minut
Vaření 2 hodiny

Suroviny

  • 1 kuře (chlazené, nejlépe z volného chovu)
  • 2 ks citrónu (raději větší)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvé šalvěje (nahrubo nasekané nebo 1 vrchovatá lžička sušené)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Z citrónů okrájejte kůru včetně co největší části bílé slupky, budete potřebovat pouze citrónovou dužninu. Nakrájejte ji na kostičky a vyberte z ní pecky.
  • Česnek oloupejte a nahrubo nasekejte. Promíchejte kostičky citrónu (včetně šťávy) s česnekem a šalvějí.
  • Kuře omyjte a zbavte ho případných zbytků peříček. Opatrně uvolněte kůži od svalů a všude pod ni, kam se vám to povede, nacpěte kořeněnou citrónovou směs.
  • Kuře nasolte, nejlépe ho i svažte provázkem. Ochucené kuře vložte do pekáče, podlijte ho vodou a upečte v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka.  Podle potřeby přilévejte během pečení do pekáče vodu a kuře polévejte výpekem. Hotové bude za přibližně dvě hodiny.


Tipy

Chutnější je šalvěj čerstvá, ale ani se sušenou chybu neuděláte.
Citróny zbavujte bílých slupek a peciček opravdu pečlivě, jejich hořká chuť nepatří mezi ty příjemné.
Vyzkoušeli jste tento recept?Přidejte svoje foto na Instagram a označte ho @skritcikuchyne nebo #skritcikuchyne

Dříve jsem k tomuto voňavému kuřátku podávala jako přílohu rýži. V poslední době mi ale vyhovuje low carb strava, tak volím nízkosacharidovou alternativu přílohy – na másle orestovaný nadrobno nasekaný květák neboli květákovou „rýži“. Kterou možnost si vyberete vy, záleží jen na vás a vašem stravovacím stylu. Můžete i obě přílohy kombinovat.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: