Pečený květák

V české kuchyni se květák obvykle objevuje obalovaný v trojobalu a usmažený, vařený, míchaný s cibulí a vejci (tzv. mozeček) a případně jako květáková polévka. Ale nedávno mi byl doporučen recept na pečený květák. Zdá se, že je to na internmetu v poslední době hit. A po vyzkoušení musím konstatovat, že naprosto oprávněně, byla to láska na první ochutnání. Pečený květák je asi nejchutnější úprava květáku, jakou znám, a přitom je jeho příprava velmi snadná.

Suroviny

  • 1 květák
  • 1/4 lžičky černého pepře (nemusí být)
  • 1/4 lžičky červeného pepře (nemusí být)
  • 3 lžíce olivového oleje extra virgin
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Květák dobře omyjte a rozeberte na růžičky.

Růžičky květáku vložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, posypejte je v hmoždíři roztlučenými pepři a solí a pokapejte olejem.

Květák pečte přibližně půl hodiny a podávejte teplý. Studený ale chutná také dobře, například jako salát s pekanovými ořechy, vyškvařenou slaninou a petrželkovou natí.

Sdílet: