Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky.

Našla jsem ale dostatek kokosové mouky. S tím už se dalo pracovat. Už jsem se z ní naučila péct. Základem úspěchu je použít jí poměrně málo a kombinovat ji s dostatkem vajec a tuku. Je totiž odtučněná, nepojivá a extrémně savá. Postupně jsem k větší nadýchanosti vyladila muffiny, když jsem se odpíchla od receptu na malinovou bublaninu z Ditch the Carbs. Mám několikrát vyzkoušenou i záměnu části kokosové mouky za větší množství kakaového prášku. Tento postup výborně funguje v mých perníkových vaflí, který vychází z receptu uveřejněného na webu Diet Doctor.

… ” volba byla jasná, kakaový perník z kokosové mouky ” …

U nás na něm ještě musí být čokoládová poleva. A pokud by bylo těsto sušší, spravilo by to promazání švestkovými povidly. To ale není případ tohoto perníku. Nejedná se o žádnou dusivku nebo křehkou supernadýchanou piškotovou buchtu. Nečekejte ale ani vlhký hutnější moučník typu brownies. Vyzkoušejte a sami uvidíte, že tohle je prostě terno, perníková dokonalost.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Klasický český moučník na plech ve zdravější verzi
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 12 porcí
Příprava 25 minut
Vaření 35 minut

Suroviny

Těsto

  • 6 ks středních vajec
  • 1 lžíce medu (nebo jiného sladidla dle vašich stravovacích zvyklostí)
  • 80 g másla
  • 35 g kokosové mouky
  • 15 g nepraženého kakaového prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka jedlé sody
  • nerafinovaná sůl

Poleva

  • 50 g 85% čokolády
  • 10 g másla
  • 2 hrsti strouhaného kokosu (nebo mletých oříšků)

Postup

Těsto

  • Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
  • Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.
  • Žloutky s medem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.
  • Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.
  • Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.

Zdobení

  • Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.
  • Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.

Tipy

Máslo pravděpodobně půjde nahradit o 10 % menším množstvím kokosového oleje nebo ghí, zatím jsem to ale nezkoušela.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Jaké sladidlo použijete a kolik ho do perníku přidáte, nechám na vás. Já už se po různých experimentech, včetně xylitolu a erythritolu, držím slazení lokálním medem, ovocem a případně vysokoprocentní čokoládou. Přijde mi to pro mikroflóru i celkové zdraví nejméně rizikové. Za hlavní bod považuji udržet na uzdě celkové množství cukrů, přidaných i přirozeně obsažených. A držet se minimálně zpracovaných potravin.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: