Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem

Jako moučník na hody si děti přály dort, nemohly to být ani řezy, ani roláda, ani cokoliv jiného, ale pouze a jedině dort. Dcera si přála pistáciový, syn čokoládový, tak jsem upekla obojetný – pistáciový piškot s lehce čokoládovým krémem, abych chuť pistácií nepřerazil.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 150 g (nebo méně) erythritolu či medu
  • 160 g jemně mletých pistácií
  • 30 g kokosové mouky
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g kokosového „mléka“ bez aditiv (např. bio Aroy-D)
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 200 g změklého másla
  • 50 g (nebo méně) erythritolu rozemletého na moučku či medu
  • špetka soli
  • 40 g nasekaných pistácií

Postup

Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků, bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a žloutky se sladidlem do pěny. Ke žloutkům navrch přidejte sníh a na něj směs mletých pistácií, kokosové mouky a prášku do pečiva. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesl, a těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem. Piškot pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 60 minut, hotový by se neměl lepit na zapíchnutou špejli. Po úplném vychladnutí odlepte z piškotu pečicí papír a v polovině výšky ho rozdělte na dva pláty.

Mírným zahříváním v kokosovém „mléce“ rozpusťte čokoládu, nevařte, snažte se použít co nejnižší teplotu. Poté do rozpuštěné čokolády postupně zašlehejte máslo a dle chuti sladidlo. Jeden pistáciový piškotový plát potřete přibližně třetinou krému, na vrstvu krému položte druhý plát piškotu a horní stranu dortu a zlehka i jeho boky potřete zbylým krémem a posypejte nasekanými pistáciemi. Poté dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil.

Sdílet: