Polotvrdý kešu „sýr“

Ani na bezmléčné dietě si nemusíte odpírat variace na pizzu, grilované sandwiche, zapékaná jídla a sýrové omáčky. Nebude to sice chutnat stejně, ale kešu „sýr“ funkci plátkového či strouhaného sýra splní obstojně. Můžete zkoušet různé variace, např. se sušenými rajčaty, chilli a jiným kořením nebo s bylinkami. Následující recept je s uzenou paprikou a česnekem.

Suroviny

  • 60 g nepražených kešu ořechů
  • 125ml vody + voda na namočení ořechů
  • 1,5 lžičky agaru
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky nerafinované mořské soli
  • půl lžičky uzené sladké papriky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 50 ml (nebo podle vaší chuti i méně) citrónové šťávy
  • pár kapek oleje, např. olivového

Postup

Kešu ořechy alespoň 8 hodin předem namočte.

Druhý den do odměřeného množství vody přidejte agar, uveďte do varu, stáhněte plamen a vařte zhruba 5 minut, až se agar rozpustí.

Z ořechů slijte vodu, vsypte je do mixovací nádoby a přidejte k nim oloupaný stroužek česneku, mořskou sůl, uzenou papriku a lahůdkové droždí.

Přilijte citrónovou šťávu a horký rozpuštěný agar.

Směs mixujte několik minut dohladka.

Ještě teplou směs ihned nalijte do skleněné nádoby lehce vymazané olejem a nechte v ledničce ztuhnout. Trvá to méně než 4 hodiny.

Hotový kešu „sýr“ nakrájejte na plátky nebo nahrubo nastrouhejte a ihned použijte při vaření. Zbytek kešu „sýra“ je možné vcelku několik týdnů uchovat i v mrazničce, pak se ale drobí. Nicméně na zapékaná jídla jde použít.

Sdílet: