Pudink z rostlinného „mléka“

Nebudu tvrdit, že je pudink nějaký výživový zázrak. Ale občas ke svačině pro zpestření – proč ne? Udělat ho bez kravského mléka není vůbec problém, pouze je třeba použít o trochu více škrobu. Recept berte jako odrazový, uvádím ho hlavně kvůli poměru surovin. Můžete použít libovolné rostlinné „mléko“, ovocnou přesnídávku či jejich kombinaci a navíc také ochucovací přísady, jako jsou např. vanilka, skořice, kakao, vysokoprocentní čokoládu, libovolné ořechové „máslo“. Koření a ořechové pasty přidávejte do části „mléka“, kterou uvádíte do varu, kakao přidejte současně se škrobem. Podle použitých surovin a své chuti si upravte množství medu nebo jiného přirozeného sladidla (např. rýžového, datlového či javorového sirupu, kokosového cukru, panely). Mějte na paměti, že kupovaná obilná „mléka“ jsou sama o sobě přirozeně sladká a ovocné přesnídávky také.

Suroviny

  • 400 ml rostlinného „mléka“ (já jsem použila kupované rýžovo-lískooříškové / domácí lískooříškové)
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1-2 lžíce nerafinovaného sladidla (zvolila jsem med / panelu)
  • volitelně další ochucovací přísady, např. 10 g nepraženého kakaového prášku

 

Postup

Do kastrůlku nalijte 250 ml rostlinného „mléka“, přidejte nerafinované sladidlo a za občasného promíchání uveďte do varu. Mezitím ve 150 ml rostlinného „mléka“ dobře rozmíchejte škrob a případné kakao.

K vroucímu „mléku“ vlijte studené „mléko“ rozmíchané se škrobem (a případně kakaem), za stálého míchání uveďte do varu a krátce povařte do zhoustnutí. Podle svých prefencí podávejte pudink teplý nebo až po vychladnutí.

Sdílet: