Salát s uzeným kuřetem a vlašskými ořechy

Je vzácnou výjimkou, abych se já přesně řídila cizím receptem. Uvažovala jsem, jaké jídlo připravit z fenyklu. Opravdu už potřeboval být sněden. Našla jsem salát s chřestem a červenou řepou, vypadalo to jako zajímavá a chutná kombinace. Ale chyběly mi v něm bílkoviny, pořádná porce bílkovin. A tak vznikl tento salát s uzeným kuřetem a vlašskými ořechy. Přidala jsem ještě trochu cibulové nati, výraznější dresink a slaninu. Kuřecí prsíčko je prostě moc libové, nemyslíte?

Občas vyzkoušíme jinou slaninu, ale zatím žádná nepřekonala tu od Pandrholy. Není levná, jenže složení má perfektní a chuť také. Stejně jako jsou úžasné jejich klobásky a vůbec všechno. Naposledy mě v jejich prodejně upoutala cedule s nabídkou kuřat. Jsou tepelně upravená, mírně zauzená. S dětmi jsem maso vyzkoušela zastudena i ohřáté v troubě a obě varianty mohu doporučit. K obědu, k večeři, jak je libo, připraveno raz dva. Je to i výborná náplň do zapečených sandwichů. Jen ještě potřebuji trochu poladit nízkosacharidovou verzi toastového chleba. Na úvodní fotografii tohoto receptu je jak salát s uzeným kuřetem, tak i relativně povedený první pokus o toasty.

… ” když chřest, tak nejlépe český ” …

Úplně ideální je, když vám okolo domu roste chřest nadivoko nebo si ho vypěstujete sami. Žádný jiný nebude lokálnější, čerstvější a skvělejší. A v létě budete mít asparágus ke květinám do vázy. Já už svoji maličkou chřestovnu založila. Na první, ochutnávkovou, sklizeň si ale budu muset ještě alespoň dva roky počkat. A mezitím holt dostane vydělat Český chřest a Rohlík, kde jejich bílý i zelený chřest objednávám.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Salát s uzeným kuřetem a vlašskými ořechy

Červená řepa, chřest a fenykl s pořádnou porcí bílkovin a zdravých tuků
Chod hlavní jídlo, salát
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 1 porce
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina

Suroviny

  • 1 ks červené řepy (malé)
  • 4 plátky slaniny
  • 1 ks uzených kuřecích prsou
  • 4 pazochy zeleného chřestu (mladé a tenké)
  • 1 ks bulvového fenyklu (malého)
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 výhonky cibulové nati (mladé)
  • 4 lžičky extra virgin olivového oleje
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Červenou řepu uvařte doměkka, bude to trvat přibližně hodinu. Předem ji neloupejte ani nezbavujte zbytku listů a kořínků, zbytečně by pouštěla šťávu. Uvařenou řepu nechejte vychladnout a teprve poté ji oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Osolte je.
  • Slaninu opečte na pánvi dokřupava a nechejte vychladnout.
  • Uzené kuřecí prso nakrájejte na plátky.
  • Chřest dobře umyjte. Spodní části pazochů pomocí škrabky oloupejte a syrový chřest nakrájejte na menší kousky.
  • Fenykl opláchněte, odřízněte oschlou spodní část bulvy a zbytky stonků. Bulvu rozkrojte napůl a poté nakrájejte na tenké plátky.
  • Vlašské ořechy nahrubo nasekejte. Cibulovou nať pokrájejte na kolečka.
  • Nachystané suroviny naaranžujte na talíř. Smíchejte olivový olej s hořčicí a citrónovou šťávou a dresinkem salát polijte.

Tipy

Tuk vypečený ze slaniny nevyhazujte, uložte ho do chladničky na pozdější použití. Skvěle se hodí pod maso nebo vajíčka.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

A jak naložit se všemi těmi zeleninový slupkami a odkrojky? Byla by škoda je přidat do směsného komunálního odpadu. Něco se hodí do vývaru a zbytek můžete zkompostovat, svěřit žížalám a jiným potvůrkám. Ale i bez zahrady máte možnosti. Některé obce provozují popelnice a kontejnery na bioodpad a nebo se prodávají bytové vermikompostéry (nemám s nimi ale zkušenost).

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: