Škvarkové makové rohlíčky

Okolo svátku svatého Martina jsem se rozhodla upéct makové rohlíčky, tedy aniž by to nějak výrazně plánovala. Použila jsem proto suroviny, které jsem zrovna měla doma, a povedla se mi asi zatím nejlepší bezmléčná maková náplň vhodná třeba i do kynutých buchet.

Suroviny

  • 250 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 150 g chlebové špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 50 g ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
  • 25 g kokosového cukru nebo panely
  • 1/2 balíčku (instantního droždí (kupuju značku saf-instant)
  • 200 g vlažné vody
  • 150 g sádla s mletými škvarky
  • 50 g rostlinného oleje (já použila slunečnicový dezodorizovaný vodní parou)

 

  • 150 g mletého máku
  • 30 g kokosového cukru nebo panely
  • 30 g ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
  • 225 g vody

Postup

V míse smíchejte jemně mletou celozrnnou špaldovou, chlebovou špaldovou, pohankovou a ovesnou mouku s kokosovým cukrem nebo panelou, uprostřed udělejte důlek a do něj nasypte droždí a nalijte vlažnou vodu. Promíchejte s trochou mouky a počkejte, až se droždí zaktivuje, začne bublat. Poté přidejte škvarkové sádlo a olej a vypracujte pevné nelepivé těsto, podle potřeby ho jemně prohněťte. Mísu zakryjte a těsto nechejte zhruba 30 minut kynout.

Mezitím ve vodě povařte mletý mák s ovesnou moukou a kokosovým cukrem či panelou. Měla by vzniknout vlhká, ale poměrně soudržná maková náplň. Těsto na rohlíčky rozdělte na 4 díly a z každého utvořte kouli. Každou kouli rozválejte na kruhovou placku a tu rozkrájejte na 6 výsečí. Na vnější okraj každé výseče umístěte lžičku makové náplně, stáčejte rohlíčky a pokládejte je na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Oba plechy vložte do trouby se zapnutým horkovzduchem rozpálené na 175 °C a makové rohlíčky pečte přibližně 30 až 35 minut.

Sdílet: