Sladká omeleta pečená v troubě

Jakmile s koncem léta a začátkem podzimu přijdou chladnější rána, často přijde vhod teplá snídaně. Jednou z možností je i tato omeleta pečená v troubě a podávaná s ovocem. V poslední době sice nemívám po probuzení tak brzo hlad jako moje děti, ale některé dny se ráno najíst potřebuji. A abych si to nekomplikovala dvojím vařením, snažím se vyzkoumat nízkosacharidové recepty s nízkým obsahem vlákniny. Moje trávení je aktuálně mnohem spokojenější s vajíčky než s ořechy. Ale hlavně je potřeba vyhovět dětským chutím.

Na omeletu pečenou v troubě je nezbytných jen pár základních surovin, které nejspíš doma běžně míváte. Její příprava je poměrně rychlá a nezahrnuje žádné složitosti. Nutností je pouze vlastnictví dostatečně velké litinové pánve s uchy, která snesou vysokou teplotu. Já používám celolitinovou pánev o průměru třicet centimetrů patřící ke grilu Weber.

Bílkový sníh a pečení v troubě omeletu nakypří a udrží nadýchanou dostatečně, opravdu není potřeba žádná mouka, ani ořechová. K doladění chuti naleznete několik tipů za vlastním receptem. A co je hlavní? Omeleta pečená v troubě je díky vajíčkům a máslu plná potřebných živin a opravdu dostatečně sytivá.

… ” splňuje snad všechny požadavky pro to, aby byla považována za zdravou ” …

Jen kdyby děti byly ochotné ji jíst častěji, ale asi jsem si je už moc rozmlsala. Chtějí po mně větší kreativitu při vaření. Já bych mohla jíst sladké i slané omelety, míchaná a vařená vejce nebo volská oka skoro pořád. Až si ze mě manžel utahuje, jestli nezačnu brzo kvokat. Mimochodem, chcete, abych nafotila a sepsala recept na míchaná vajíčka nasladko?

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Sladká omeleta pečená v troubě

Nadýchané piškotové těsto bez cukru připravené na másle a podávané s ovocem
Chod snídaně, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 10 minut
Vaření 20 minut

Suroviny

  • 6 ks velkých vajec
  • 2 lžíce másla
  • 2 hrsti malin (nebo jiného ovoce s nižším obsahem sacharidů, může být i mražené)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Na plotýnku dejte nasucho rozehřívat velkou litinovou pánev.
  • Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh, který se udrží ve tvaru špiček.
  • Žloutky vyšlehejte do pěny. Do vyšlehaných žloutků opatrně rovnoměrně vmíchejte bílkový sníh, snažte se, aby co nejméně klesl.
  • Na rozpálené pánvi nechejte rozpustit máslo a poté na ni opatrně rozetřete našlehané vaječné těsto. Pak pánev přesuňte do trouby pod středně rozpálený gril (200 °C).
  • Omeletu nechejte v troubě nabýt na objemu a opéct z horní strany do zlatohněda. Měla by být hotova za 15 až 20 minut. Poté ji vyndejte z trouby a ihned rozkrájejte. Trochu klesne, přesto ale zůstane nadýchaná. Podávejte ji ještě teplou s ovocem.

Tipy

Podle vaší chuti a osobního limitu sacharidů můžete před šleháním přidat ke žloutkům jednu až dvě lžičky medu a nebo vanilkového extraktu.
Omeleta stáním postupně klesá, podávejte ji proto co nejdříve po přípravě. Nehodí se k zamrazení a ohřívání.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Volba druhu a množství ovoce je jen a jen na vás, výborná jsou i hrušky či jablka podušená na másle se skořicí. Samozřejmě můžete ovoce i úplně vynechat a pak lze omeletu pečenou v troubě zařadit do čistě živočišné, takzvané carnivore, stravy. Někteří si na ní mohou povolit malé množství sacharidů ve formě surového medu. V takovém případě je ideální med použít k pokapání hotové omelety, vyhnout se jeho tepelné úpravě.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: