Špaldové loupáčky

Loupáčky neboli sladké kynuté rohlíky sypané mákem jsou klasické české snídaňové a svačinové pečivo. Obvykle se podávají se sklenicí mléka, hrnkem kakaa či bílé kávy. A to bych nebyla já, abych si ten recept neupravila – z části z nutnosti, z části dobrovolně. Kvůli našim alergiím a kvůli alespoň částečnému ozdravění do loupáčků používám špaldovou mouku, rostlinné „mléko“, sádlo nebo kokosový olej a med.

Suroviny

  • 600 g špaldové mouky (hladké nebo jemně mleté celozrnné či jejich směsi)
  • 12 g sušeného, nebo 6 g instantního, nebo 20 g čerstvého droždí
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 200 g rostlinného „mléka“ (měla jsem špaldovo-mandlové) nebo o trochu méně vody
  • 150 g medu
  • 100 g vepřového sádla nebo kokosového oleje (nebo, pokud můžete, tak 75 g másla s 25 g sádla)
  • 2 vejce

 

Postup

V míse smíchejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a nasypte do něj droždí. Do důlku nalijte část vlažného „mléka“ (nebo vody) a rozmíchejte ho s droždím a trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu. Přidejte med, rozpuštěný vlažný tuk, 2 žloutky a zbylé vlažné „mléko“.

V míse vypracujte hrubé těsto, přesuňte ho na vál a propracujte, až bude hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů a vytvarujte z nich rohlíky, které rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Plechy zakryjte utěrkou a rohlíky nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté rohlíky potřete bílkem, posypte mákem a loupáčky upečte (přibližně 15 minut) při 200 °C dozlatova, nejprve jeden plech a poté druhý.

Sdílet: