Šťavnatá kuřecí prsa s kůží

Přijdou vám kuřecí prsa nezajímavá, suchá? Možná, až je zkusíte připravit podle tohoto jednoduchého a rychlého receptu, změníte názor. Můj manžel kuřecímu masu nefandí, ale takto připravená prsíčka sní poměrně ochotně. I když se stejně nevyhnu protestům na téma zase kuře, ačkoliv ho na jakýkoli způsob vařím maximálně jednou týdně.

Základem úspěchu je kvalitní surovina, maso ze slušně živeného zvířete, které mělo možnost se pohybovat. Z kuřete s rozbředlým masem a tenkou modravou kůží moc zázraků nevykouzlíte. Zkuste se ve svém okolí projít nabídku menších hospodářství, farmářských obchodů a rozvozů bedýnek. Ale původ masa se snažte ověřit, jako farmářská se někdy prodávají i kuřata z běžného konvenčního velkochovu.

Nepopírám, že za kvalitnější maso si i víc připlatíte. Každý máme nějaký rozpočet, ale jsou možnosti, jak náklady alespoň trochu snížit. Obvykle kupuji na Rohlíku celá kuřata od Němcových a sama si je rozporcuji, vyříznu prsa, stehna, někdy i křídla a ze zbytku uvařím vývar. Pokud mají v sekci last minute, neboli těsně před koncem trvanlivosti, bio kuře, beru ho snad pokaždé, rozdělím na jednotlivé partie a zamrazím. Dražší varianta, kterou volím, jen pokud potřebuji kuřecí prsa s kůží ve větším množství na rodinnou oslavu, je zajet do Mikrofarmy.

… ” a co dalšího podávám k tomuto skvělému masu ” …

Ke šťavnatým kuřecím prsům se hodí vařená i dušená zelenina, na úvodní fotce jsou servírována s vařenými zelenými fazolkami a plátky bílé ředkve pečené na másle. Skvělá k nim je i žampiónová omáčka, vařené kedlubny a nebo pečený květák či zeleninová kaše. Směs baby salátků s paprikami, cherry rajčaty a avokádem by také byla dobrá volba. Záleží jen na vašich aktuálních chutích.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Šťavnatá kuřecí prsa s kůží

Dva možné způsoby přípravy, oba snadné a s dobrými výsledky
Chod hlavní jídlo
Kuchyně evropská, nízkosacharidová, sous vide
Množství 2 porce
Příprava 20 minut
Vaření 25 minut

Suroviny

  • 2 ks kuřecích prsou s kůží
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy (nemusí být)
  • čerstvě mletý černý pepř (nebo čerstvý rozmarýn)
  • nerafinovaná sůl

Postup

Příprava v troubě

  • Kuřecí prsa osušte, osolte a posypejte pepřem či najemno nasekaným rozmarýnem. Nechejte je 15 minut odležet při pokojové teplotě.
  • Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej a položte na ni kuřecí prsa kůží dolů. Jakmile bude kůže opečená dokřupava, prsa otočte a orestujte je i z druhé strany.
  • Z obou stran osmahnutá kuřecí prsa ihned přesuňte do malého pekáčku. Podlijte je citrónovou šťávou nebo 2 lžícemi vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 220 °C.
  • Kuřecí prsa pečte přibližně 15 minut. Záleží na jejich velikosti, aby maso nebylo ani uprostřed syrové, ale ani se nevysušilo.

Sous vide

  • Kuřecí prsa osušte, osolte a posypejte pepřem nebo najemno nasekaným rozmarýnem. Potřete je olivovým olejem, případně i citrónovou šťávou, a vložte do varného sáčku. Sáček podle použitého typu buď zavakuujte, nebo až téměř po zip ponořte do vody (vytlačíte tak vzduch nahoru) a zipem dobře uzavřete.
  • Sous vide lázeň předehřejte na 71 °C, vložte zabalená kuřecí prsa (v případě zipovacího sáčku musí zip zůstat nad hladinou) a nechejte je táhnout 1 hodinu.
  • Pánev pořádně rozpalte a položte na ni kuřecí prsa kůží dolů. Jakmile se kůže zprudka opeče dokřupava, prsa otočte a krátce je orestujte i z druhé strany.

Tipy

Pokud vlastníte sous vide přístroj, doporučuji jeho použití. Je s ním snazší dosáhnout perfektní šťavnatosti masa.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

V dnešní době už sous vide neznamená jen velké a drahé přístroje pro restaurace. K sehnání jsou i malé domácí mašinky, které se vkládají do obyčejného většího hrnce. Já jsem od svého drahého muže dostala Anova Precision Cooker a nemám snad žádnou výtku. Pořád prozkoumávám možnosti jeho použití, s vajíčky jsem moc úspěchů neslavila. Ale o tom až někdy jindy, je to spíš otázka osobních chutí, než funkčnosti přístroje nebo metody sous vide jako takové.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: