Švestková povidla

Nikdy jsem, až donedávna, švestková povidla netvořila. Nicméně dcerka má ráda Krtka a Krtek a podzim je její oblíbená četba. Jak se blížilo toto roční období, chtěla také udělat povidla. Proč nepřijmout výzvu a přání ji nesplnit? Našla jsem si recept na povidla bez míchání a trochu ho upravila. Protože nevlastníme patřičné stromy, vypravily jsme se pro švestky na trh … takže „Jak se vaří povidla? Pomalu a dlouho.“ Kdo nemá rád pikantnější povidla, nechť ať klidně vynechá koření.

Suroviny

  • vrchovatý pekáč švestek, nejlépe takových, které jdou dobře od pecky
  • 1 citrón
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 malá hvězdička badyánu
  • 10 hřebíčků
  • několik lžic rumu

Postup

Rozpalte troubu 170 °C. Švestky umyjte, rozpulte a odpeckujte.

K půlkám švestek v pekáči přidejte sůl, citrónovou šťávu a kůru, skořici a najemno utlučený badýan a hřebíček.

A pečte … pomalu a dlouho. Celou dobu nemíchejte! Nejprve pustí hodně šťávy. Pokud by se švestky začínali nahoře pálit, lžící je zatlačte dolů.

Postupně se švestky začnou rozpadat a šťáva redukovat. Pečte celkem asi 5 až 6 hodin, ale proces můžete kdykoliv, i několikrát přerušit, a pokračovat za několik hodin nebo i další den.

Hotová hustá povidla rozdělte do skleniček vysterilizovaných vroucí vodou, zalijte trochou rumu, rumem otřete i horní hrany skleniček.

Pevně dotáhněte víčka, skleničky otočte a nechte vychladnout. Poté povidla skladujte při pokojové teplotě.

Sdílet: