Tapioka pudink z kokosového „mléka“

Tapiokové perly dnes asi nejvíce lidí zná jako přísadu do bubble tea. Z menších tapiokových perliček je ale možné připravit strukturně zajímavý puding neboli kuličkopudink. Tapioka je škrob pocházející z kořenů manioku, není to nutričně nijak zajímavá potravina, jako alternativa ke klasickému pudinku z kukuřičného škrobu ale poslouží skvěle. Jen si dejte pozor, ať se Vám neuvařené tapiokové perličky nevysypou. Jsou drobné, tvrdé, hladké a tudíž se velmi snadno a rychle zakutálí na všemožná místa. Kokosové „mléko“ si doma vyrobíte poměrně snadno, podobně jako lískooříškové.

Suroviny

  • 50 až 100 g sušeného kokosu (podle toho, jak moc tučné „mléko“ chcete)
  • 500 ml vody
  • 80 g rýžového sirupu
  • 50 g tapiokových perliček
  • ovoce na ozdobu

Postup

Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Potékokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové „mléko“ promíchejte a použijte na přípravu pudinku, nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte na pití či vaření. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.

Kokosové „mléko“ nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.

Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.

Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu, případně i v lednici, ozdobte ho ovocem a podávejte.

Sdílet: