Univerzální recept na fermentovanou obilnou kaši

Je to už 2,5 roku, co jsem uveřejnila svůj univerzální recept na kaši, který je stále jedním z nejčastěji navštěvovaných článků na tomto blogu. Toto je v podstatě stále tentýž recept, jen vylepšený. Fermentace obilnin, nejen podle Weston A. Price Foundation, zvyšuje jejich stravitelnost a vstřebatelnost živin a rovněž zkracuje potřebnou dobu varu. Kaši z bezlepkových obilnin můžete zařadit k snídani zhruba od 9 měsíců miminka, z lepkových (kromě ochutnání) raději až od roku a později. Já střídám kukuřičnou krupici (polentu), rýži, jáhly, pohanku, loupaný čirok a oves nebo ovesné vločky, případně špaldu. Můžete zvolit i teffové vločky, amarant, quinou, ječné kroupy.

Také mi už přijde škoda vařit ořechová a semínková „mléka“ kromě kokosového, radějí dám na hotovou kaši máslo, kakaové máslo, za studena lisovaný kokosový nebo vlašskoořechový olej, ořechové „máslo“ (ořechy rozmixované až na pastu) či mleté, sekané ořechy, případně do husté uvařené kaše vmíchám kokosový jogurt. Kdo toleruje dobře mléčné výrobky, může použít kvalitní plnotučný jogurt, zakysanou smetanu. Kaši můžete, úměrně věku dítěte, doplnit skořicí, vanilkou, kardamomem, nepraženým kakaovým práškem, kvalitní vysokoprocentní čokoládou, čerstvým, sušeným nebo podušeným ovocem (přesnídávkou), medem, datlovým či javorovým sirupem. Vyzkoušet můžete různé kombinace.

Suroviny

  • na 1 porci pro dospělého 4 vrchovaté lžíce obilniny (zvolila jsem jáhly)
  • na fermentaci voda a lžička až několik lžic nakyslé tekutiny (podle míry kyselosti) – syrovátky z jogurtu, citrónové šťávy nebo nálevu vodního kefíru
  • na 1 porci 200 až 250 ml čerstvé vody
  • ovoce a další přísady podle chuti (tentokrát jsem použila máslo, med a jablko)

Postup

Alespoň přes noc, lépe den předem, namočte obilninu do vody s nakyslou složkou, zakryjte a nechejte při pokojové teplotě stát, fermentovat. Pak, co vám to půjde, namočenou obilninu sceďte, namáčecí vodu vylijte, obilninu dejte do menšího hrnce a přilijte odměřené množství čerstvé vody. Pokud chcete kaši velmi jemnou, rozmixujte před vařením obilninu s čerstvou vodou v silném mixéru. Čerstvou vodu s fermentovanou obilninou uveďte do varu, ztlumte výkon plotýnky, hrnec zakryjte pokličkou a za občasného míchání uvařte obilninu do velmi měkka. Během vaření podle potřeby dolévejte vodu. Hotovou kaši dochuťte a ještě teplou podávejte.

Sdílet: