Vejce do skla s hnědým máslem

Preferujete rychle připravené snídaně? A milujete vajíčka se žloutkem, který není uvařený úplně natvrdo? Pak jsou vejce do skla nejspíš právě tím receptem, který hledáte. Jsou připravená během několika málo minut a postup už jednodušší snad ani být nemůže. O to víc si ale musíte dát záležet na přesném odměření doby varu.

Vejce do skla nejsou ničím jiným, než vajíčky uvařenými naměkko efektně servírovanými ve skleničce či malém skleněném pohárku. Tajemství úspěchu spočívá v kombinaci uvařeného bílku a teplého, ale stále ještě tekutého žloutku. Toho docílíte kontrolou doby varu, proto je důležité vejce vkládat do již vařící se vody. Slepičí vajíčka v ní potřebují podle své velikosti pobýt čtyři až pět minut. Křepelčím stačí podstatně méně, podrobný recept na ně naleznete na blogu Colors of Low Carb.

… ” vajíčka patřila mezi stálice prvorepublikové kuchyně ” …

Nádherně o vejcích do skla mluví Roman Vaněk. Patřila mezi oblíbená jídla našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který si je dával posypaná čerstvě nastrouhaným křenem. Herec Vlasta Burian je měl zase nejraději s trochou strouhaného parmezánu. Já se spokojím s obyčejným máslem. A když si chci opravdu dopřát, připravím si máslo hnědé. Je zahřáté až do bodu, kdy z něj uvolněná pěna, tedy mléčné bílkoviny a cukr laktóza, začíná karamelizovat. Barvou a vůní pak připomíná lískové oříšky.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Vejce do skla s hnědým máslem

Efektně servírovaná vejce uvařená naměkko, tedy s téměř tuhým bílkem a tekutým žloutkem
Chod hlavní jídlo, snídaně, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 1 porce
Příprava 5 minut
Vaření 5 minut

Suroviny

  • 4 ks velkých vajec
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička pažitky (najemno nasekané)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vejce vyndejte z ledničky alespoň půl hodiny předem. Nebudou pak tak snadno praskat. Poté nalijte do menšího hrnce vodu (tolik, aby v ní později byla vejce celá ponořená) a uveďte ji do varu.
  • Mezitím připravte hnědé máslo. V malé pánvičce začněte při středním výkonu plotýnky za stálého míchání zahřívat máslo, začne se rozpouštět a pěnit. Jakmile začne tmavnout, snižte výkon plotýnky na minimum a máslem stále míchejte. Nespěchejte, ať ho nespálíte. Mělo by získat karamelovou barvu s drobnými tmavšími kousky a začít vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavte.
  • Vejce opatrně vložte do vroucí vody, dobře to jde pomocí lžíce. Od té chvíle je vařte 5 minut. Pak z nich ihned slijte vodu a ochlaďte je proudem studené vody,
  • Na širším (tupějším) konci opatrně lžičkou naklepejte skořápku a v tom místě ji oloupejte. Pomocí krouživého pohybu lžičky vyškrábněte vejce ze zbytku skořápky do skleničky. Pokud nepraskne, jemně do něj lžičkou zakrojte, aby žloutek vytekl. Vajíčko posypejte solí a polijte hnědým máslem. Stejným způsobem zpracujte i ostatní vejce.
  • Nakonec obsah skleničky ozdobte jemně nasekanou pažitkou a podávejte.

Tipy

Velikost porce si upravte dle vašich potřeb, já často zvládnu i pět velkých vajec. A pro jiného mohou naopak čtyři být moc.
Hnědé máslo můžete připravit i ve větším množství do zásoby a skladovat ho v ledničce. Před použitím ho stačí mírně ohřát do rozpuštění.
Pokud máte vejce velikosti M, potřebují vařit pouze 4 minuty, aby jejich žloutek zůstal tekutý.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Jak máte vajíčka nejraději vy? Moje děti a manžel tekutým žloutkům moc nefandí. Pro ně nechám vajíčka v hrnci déle, až jsou uvařená nahniličku nebo dokonce natvrdo. Dřív bych držela basu se zbytkem rodiny, ale chutě se časem můžou měnit. A proč si nedopřát zdravé věci, když si je tělo žádá. Vejce naměkko jsou totiž ideální způsob přípravy vajíček. Tekutý žloutek má v porovnáním s plně uvařeným vyšší obsah živin, například vitamínu D, omega-3 mastných kyselin, luteinu a cholinu. Zároveň se ale uvařením bílků zvedne využitelnost bílkovin a vitamínu B7. A také zabijete případné baktérie, včetně salmonel, nacházející se na skořápce.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: