Vlašskoořechová špaldová bábovka s javorovým sirupem

Přiznávám, že jsem bábovku, ani nevím proč, už hodně dlouho nepekla. Ale když už jsem jsem se rozhodla ji udělat, pojala jsem to jako výzvu, aby byla alespoň trochu zdravější. Mouku jsem proto chtěla použít celozrnnou špaldovou, nerafinovaný tuk a sladidlo přírodní tekuté, žádný cukr. Nakombinovala jsem klasický recept na ořechovou olejovou bábovku s receptem na medový piškot. Měla jsem ale málo vlašských ořechů, takže jsem musela dát víc mouky, olej jsem proto zvolila vlašskoořechový. Na první ochutnání nebyl výsledek nijak zvlášť chuťově zajímavý, na druhé mnohem lepší … no a nakonec jsme tuto, sice menší, za to celou bábovku snědli ani ne do 24 hodin od jejího upečení.

Suroviny

  • 200 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g javorového sirupu
  • 100 g vlašskoořechového oleje
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Smíchejte mouku, mleté ořechy a prášek do pečiva. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh, který se udrží ve tvaru špiček.

Žloutky vyšlehejte s javorovým sirupem a 4 lžícemi vroucí vody do pěny. Opatrně zašlehejte olej.

Do žloutkové směsi opatrně vmíchejte střídavě po částech bílkový sníh a mouku s mletými ořechy a práškem do pečiva. Těsto nalijte do lehce olejem vytřené silikonové bábovkové formy (jiný druh formy vymažte a vysypte).

Bábovku vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte ji přibližně 45 minut do zlatohněda. Poté ji opatrně vyklopte z formy a nechte vychladnout.

Sdílet: