Koprová omáčka s vejci a tuřínem
Vytisknout

Koprová omáčka s vejci a tuřínem

Téměř bezmléčná nízkosacharidová koprovka zahuštěná zeleninou
Chod hlavní jídlo, příloha
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina
Množství 2 porce

Suroviny

Omáčka

  • 4 lžíce másla
  • 3 ks cibule
  • 5 ks petržele nebo 2 střední pastináky
  • 1 ½ hrnku kokosového mléka bez aditiv
  • 1 svazek kopru velká hrst najemno nasekaného
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • nerafinovaná sůl

Tuřín a vajíčka

  • ½ ks tuřínu
  • 6 ks velkých vajec
  • nerafinovaná sůl chcete-li, tak i celý kmín

Postup

Omáčka

  • Cibule oloupejte a pokrájejte najemno. Petržele očistěte, oškrábejte a nakrájejte na kostičky.
  • Na másle dosklovita orestujte cibuli, poté přidejte kostičky petržele a krátce je osmahněte. Osolte, mírně podlijte vodou a pod pokličkou uduste doměkka.
  • Doměkka uvařené petržele s cibulemi rozmixujte s kokosovým mlékem dohladka a nalijte zpět do hrnce. Podle potřeby nařeďte vodou a uveďte do varu.
  • Přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr, nechejte ho projít varem a koprovou omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.

Tuřín a vajíčka

  • Tuřín oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ho v osolené vodě doměkka. Chcete-li, můžete do vody kromě soli přidat i několik semínek kmínu. Uvařený tuřín sceďte.
  • Vejce připravte dle svých preferencí (vařená natvrdo, naměkko nebo jako ztracená).

Tipy

Jestliže se vám nepovede sehnat tuřín, můžete ke koprovce podávat například s kmínem uvařenou kedlubnu (mně osobně ale takto nechutná) či bílou ředkev. A nebo, pokud potřebujete omezovat vlákninu, omáčku snězte jenom s vajíčky.
Pokud tolerujete mléčné výrobky dobře, myslím, že můžete v receptu kokosové mléko klidně zaměnit za smetanu ke šlehání. A naopak, pokud vám vadí i máslo, směle ho nahraďte třeba olivovým olejem a nebo sádlem.