Žampiónová omáčka s kuřecími prsy, zelenými fazolkami a bílou ředkví
Vytisknout

Žampiónová omáčka

Bezmléčná "smetanová" voňavá houbovka bez mouky z kokosového mléka
Chod omáčka
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Příprava 10 minut
Vaření 30 minut
Množství 3 porce

Suroviny

  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 400 g žampiónů
  • 2 hrnky kokosového mléka bez aditiv
  • 4 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
  • ½ lžičky na prášek rozemleté sušené kořenové zeleniny nemusí být
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Rozehřejte pánev a nalijte do ní olej. Vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita.
  • Žampióny omyjte, očistěte od hlíny a zaschlých konců nožek a nakrájejte je na plátky, větší kousky na půlplátky. Pokrájené žampióny přidejte do pánve k cibuli, osolte je, opepřete a za občasného míchání pokračujte v restování. Jakmile houby pustí vodu, vyvařte ji.
  • Až se začnou žampióny znovu opékat, osmahněte je do zhnědnutí a poté přilijte kokosové mléko. Přidejte z větviček odrhnuté a najemno nasekané lístečky tymiánu, pokud chcete, tak i prášek z kořenové zeleniny.
  • Žampiónovou máčku za občasného míchání vařením zredukujte do požadované hustoty, dochuťte ji solí a pepřem a podávejte teplou.

Tipy

Pokud máte přístup k čerstvému tymiánu, neváhejte a použijte ho. Můj keřík v zahradě vydržel v jedlém stavu už několikátou zimu.
Stejným způsobem můžete uvařit omáčku i z jiných druhů hub, u těch výraznějších bych vynechala tymián nebo ho dala opravdu jen maličko.