Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem a čokoládovou polevou
Vytisknout

Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem

Snadno srolovatelný nízkosacharidový piškot, který nepraská, potřený jemně ochucenou náplní
Chod dezert
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Příprava 1 hodina
Vaření 25 minut
Množství 1 kus

Suroviny

Piškot

  • 6 ks velkých vajec
  • 100 g neodtučněné lískooříškové mouky jemně mletých lískových oříšků
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • nerafinovaná sůl

Krém

  • 150 g másla změklého
  • 2 ks velkých žloutků
  • 2 lžičky medu nebo na moučku rozmixovaného erythritolu
  • 1 ks pomeranče chemicky neošetřený

Poleva

  • 30 g vysokoprocentní čokolády alespoň 85%
  • 25 g másla

Postup

Piškot

  • Během vyklepávání vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a nalijte je na bílkový sníh.
  • Navrch nasypejte směs oříškové mouky, práškové želatiny a kypřicího prášku. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesl. Piškotové těsto rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu.
  • Piškot pečte při 170 °C přibližně 20 až 25 minut. Poté ho přikryjte dalším kusem pečícího papíru a plát s oběma papíry opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, sloupněte ho a vyhoďte. Piškot i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.

Krém

  • Najemno nastrouhejte svrchní oranžovou vrstvu pomerančové kůry. Zbytky kůry a bílou slupku okrájejte nožem až k dužnině a vyhoďte je. Poté pomeranč vyfiletujte a zbytky důkladně vymačkejte. Veškerou šťávu uchovejte.
  • Změklé máslo šlehejte se žloutky a zvoleným sladidlem přibližně 10 minut, až nabyde na objemu. Poté do něj zašlehejte pomerančovou kůru a šťávu.

Zdobení

  • Vychladlý srolovaný piškotový plát rozmotejte a potřete ho krémem. A roládu znovu, již bez papíru, stočte.
  • V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte.
  • Smotanou roládu ozdobte čokoládovou polevou, filety z pomeranče a případně i lístky máty či meduňky. Hotový dezert uložte do chladničky zpevnit.

Tipy

Krém je možné připravit i bez žloutků, bude ale hutnější.
Sladkost krému si můžete upravit dle svých potřeb a chutí.