Slaninová omeleta z vaflovače
Vytisknout

Slaninová omeleta z vaflovače

Netradiční nadýchanané slané vaječné vafle
Chod snídaně
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Příprava 5 minut
Vaření 20 minut
Množství 2 porce

Suroviny

  • 6 ks velkých vajec
  • 200 g kvalitní uzené slaniny
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vejce vyklepněte a pomocí vidličky rozšlehejte se solí a pepřem.
  • Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky. Podle velikosti vašeho vaflovače rozdělte slaninu na několik hromádek. Do mého relativně velkého vaflovače se vejde omeleta jen z 1 ½ vejce. Podívejte se na tipy v závěru receptu.
  • Do vaflovače rozprostřete první várku slaniny. Jakmile začne pouštět tuk, vlijte odpovídající část vajec. Vaflovač zaklopte a omeletu usmažte. Vajíčka budou syčet a z vaflovače bude unikat pára.
  • Pomocí kuchyňských kleští hotovou omeletu vyndejte a ihned podávejte, například se syrovou zeleninou. Omeletu servírujte co nejčerstvější, chladnutím částečně spadne a trochu zgumovatí.
  • Stejným způsobem usmažte ze zbylé slaniny a vajec další omelety.

Tipy

Během pečení vajíčka hodně nabydou. Při prvním pokusu udělejte omeletu raději hodně malou, ať nemusíte čistit zevní stranu vaflovače od vybublaných vajec a tuku ze slaniny. Po dohotovení omelety zhodnoťte, jestli zůstal okolo ní ve vaflovači dostatek volného prostoru. Podle toho upravte dávku vajec na další omeletu.
Po snídani stačí ještě teplý, ale již ne horký, vnitřek vaflovače vytřít papírovými utěrkami.